POMALO ZABRINJAVAJUĆE

Pogledajte kako umjetna inteligencija uči igrati videoigre

01.07.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Pogledajte na koji način umjetna inteligencija savladava prepreke u jednoj od najpopularnijih videoigara ikad napravljenih - Super Mario Worldu

Napredak u polju neuralnih mreža i umjetne inteligencije polučit će mnogim (nadamo se) beneficijama za ljudsku vrstu. U međuvremenu možemo gledati kako umjetna neuralna mreža uči igrati Super Mario World. Ovo, doduše, ne radi tako da uči na svojim greškama, već nevjerojatnim procesom umjetne evolucije. Ime je ovog projekta MarI/O i temeljen je na NEAT-u, NeuroEvolution of Augmenting Topologies.

Kako MarI/O funkcionira? Svaki put kada pokrene level, umjetna inteligencija život u igri tretira kao nezavisni entitet. Kada taj isti entitet umre, računalo ocjenjuje koliko je on bio uspješan. Križanjem najuspješnijih umjetnih inteligencija, računalo je uspjelo stvoriti onu koja čitavu razinu prelazi bez greške te s minimalnim gubitkom vremena.

Autor ovog projekta, youtuber SethBling MarI/O napravio je kao eksperiment u svojoj omiljenoj igri te još jednom dokazao kako se napredak u polju umjetne inteligencije kreće brže no što smo mislili. Zabrinuti?

MarI/O - Stroj koji uči videoigre