NOVI DETALJI

HTC i Valve kreću na tržište kaciga za virtualnu stvarnost

02.03.2015 u 07:17

Bionic
Reading

'I mi konja za trku imamo', poruka je koju je Valve poslao Oculusu. Njihov će komplet za glavu na tržištu biti već krajem ove godine

Okej, ovo je bilo zaista brzo. HTC je objavio da će do kraja 2015. godine izbaciti HTC Vive, headset za simuliranje virtualne realnosti. Iako će nositi HTC-ovo ime, za njegov je razvoj i realizaciju zaslužan isključivo – Valve.

Već se neko vrijeme nagađalo da Valve radi na kacigi virtualne stvarnosti i sada su glasine napokon i potvrđene. Još je veće iznenađenje to da je uređaj praktički finaliziran i da će na tržištu biti uskoro.

Headset sadrži dva ekrana uz razlučivost od 1.200 puta 1.080 koji su u mogućnosti prikazivati video sve do 90 sličica u sekundi. Samo za usporedbu, Oculus (zasad!) ima 'samo' jedan ekran od 1.080 p koji može prikazivati video od maksimalno 75 sličica u sekundi.

Uz kacigu HTC Vive u paketu sadrži i bazu za praćenje pokreta igrača u prostoru te 'vrlo jednostavne' kontrolere. Neki nagađaju da se radi o rukavicama. Nažalost, headset neće biti bežičan što znači jedan kabel više. No ako ispuni očekivanja, nekako sumnjamo da će to biti problem.

U svakom slučaju, pred nama je vrlo zanimljivo razdoblje kada je u pitanju virtualna realnost. Svoje uređaje na tom području osim Oculusa razvijaju i Microsoft te Sony