TEHNO RECENZIJA

Razer Deathadder Chroma - savršena jednostavnost

18.02.2015 u 07:43

Bionic
Reading

Isprobali smo posljednju generaciju Razerove serije gejmerskih miševa Deathadder obogaćenu RGB osvjetljenjem

Kada govorimo o nekim općenitim standardima za PC-miševe, najčešće ih postavljamo relativno nisko. Gejmerski miševi uglavnom privlače pažnju različitim dodacima koji bi trebali oduševiti ljubitelje videoigara, no u većini slučajeva postoji neprešućeno stajalište da se tu uglavnom radi o marketingu.

Upravo zbog toga, kada pogledamo jednostavne gejmerske miševe koji na prvi pogled ne izgledaju kao ništa posebno, nerijetko među njima možemo pronaći nekoliko doista sjajnih.


Dijelom i zbog osobne preferencije prema jednostavnim i lijepo dizajniranim periferijama oduševilo me kada sam prvi put isprobao novi Razerov Deathadder. Radi se o mišu srednje klase koji, osim osnovne plejade gumba i kotačića, za skrol nema skoro ništa. Njegov nenametljiv dizajn komplimentira fantastičnu funkcionalnost i udobnost korištenja.

Razlozi zbog kojih je ova serija miševa, bez nekog pretjerivanja, jedna od najboljih i najkvalitetnijih na svijetu leži u nekoliko presudnih faktora. Za početak, vanjski izgled miša je jednostavan i nenametljiv. Istina stvari nisu iste ispod haube s obzirom na to da su senzori koje Deathadderi koriste namijenjeni kompetitivnim pucačinama i strategijama. Ovome potpomaže i činjenica da što zbog kvalitetne optike, što zbog činjenice da svaka generacija skoro bez ikakvog realnog razloga dobiva par stotina dpi-a razlučivosti. Tako, primjera radi, ovogodišnji Deathadder ima 4G optički senzor od sumanutih 10.000 dpi-a. Iz osobnog iskustva mogu reći kako vrlo vjerojatno većina gejmera razliku neće nikad osjetiti (osobno koristim četiri godine stari Deathadder s 3500dpi-a).


Deathadder Chroma po svojim je funkcijama u potpunosti nenametljiv, što je jako dobra stvar. Na njega se skoro uopće ne treba navikavati, nijedan posebni gumb za nišanjenje neće vam remetiti igranje, dok solidni USB kabel presvučen tkaninom garantira robusnost i pod povećanim stresom uzrokovanim 'još jednom partijom punom prokletih noobova'.

Jedina šminkerska stvar koja novog uzdiže iznad prethodnika jest višebojno osvjetljenje. Miš izgleda čisto i solidno, a glavni štos koji bi trebao privući velik broj igrača njegov je RGB LED backlight koji može reproducirati nekoliko milijuna boja. Sve ovo moguće je podesiti preko Razer Synapse softvera koji, među ostalim, putem logiranja na vaš Razer prenosi sačuvane postavke na svako računalo.

Svaki od gumba može se, naravno, programirati za aktivaciju specijalnih makro komandi dodajući funkcionalnost ovom naoko jednostavnom uređaju. Glavni je problem kod svega ovoga instalacija novih periferija unutar Razer Synapsea. Ako, recimo, imate stari Razerov miš ili tipkovnicu te ih odlučite zamijeniti novima, Synapse ih neće registrirati dok ne reinstalirate kompletan program i drivere. Ovo je donekle iritantno uzmemo li u obzir kako Razer ovaj bug nije otklonio već preko pola godine. Što se veličine miša tiče, on spada među srednju klasu. U prijevodu, manje više svi dešnjaci će ga bez problema moći koristiti, bez obzira na veličinu ruke.


Za kraj, recimo kako je jedina stvar koja bi potencijalne kupce mogla odbiti – cijena. Razer Deathadder nije najjeftiniji miš – za nj ćete u hrvatskim dućanima morati iskeširati oko 570 kuna, što nije malo. Ali ono što dobivate za taj novac vjerojatno je jedan od najboljih i najfunkcionalnijih gejmerskih miševa na tržištu.

Plus, RGB pozadinsko osvjetljenje je i dalje prilično kul.

Tehničke specifikacije:
Razer Deathadder Chroma - gejmerski miš
Konekcija:
USB
Osjetljivost: 10.000 dpi
Osvjetljenje:
RGB LED 16.2 milijuna boja
Materijali: Plastika, guma
Orijentacija: dešnjaci
Dimenzije: 127 mm duljina x 70 mm širina x 44 mm visina
Cijena: 567 kn (Instar