TOP LJESTVICA GAMEREPORTA

Ovo su najbolje igre 2014. godine

19.12.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Bacite pogled na naš blago rečeno neobičan popis najboljih videoigara koje smo zaigrali ove skoro protekle godine

Bliži nam se kraj godine, a s njime i neminovna sezona top lista. S obzirom na to da se Gamereport u statistički potvrđenih 98,3 posto slučajeva bavi gejming kulturom, donekle je očekivano da na našim blagdanskim listama naiđete na videoigre. Stoga vam, u revijalnom tonu, donosimo popis najboljih naslova godine.

Da budemo jasni, na popis nikako neće doći baš svaka dobra igra koju smo 2014. uspjeli zaigrati, no to, kao i svake godine, nije ni poanta. Makar realno, s obzirom na to da u posljednje vrijeme gledamo dramatičan pad kvalitetnih igara po godini, uskoro bismo gore navedeno pravilo mogli i početi zanemarivati. Bilo kako bilo, evo vam prilike da na jednom mjestu saznate koje igre izašle u 2014. stvarno treba odigrati.

RTL Autor: RTL



10. Middle Earth: Shadow of Mordor
Trebamo li išta govoriti o igri koja, barem zahvaljujući marketingu, slovi za jednu od boljih akcijskih avantura godine? Ne previše, s obzirom na to da doista predstavlja jednu od boljih u 2014. U njoj, kao što vjerojatno znate, vodite space marine verziju rendžera iz Međuzemlja koji se po Mordoru natjeruje s gomilom orkovskih generala. Penjanje kroz jedinstven sustav neprijateljskih titula te otvoren (makar užasno depresivan i monoton) svijet stvari su koje će vas zalijepiti za ekran sve dok vam rutina ne dosadi. A to je, nažalost, u dobrom dijelu slučajeva doista česta pojava.

RTL Autor: RTL


9. Transistor
Razvijan od autora fenomenalnog akcijskog RPG-a Bastion, Transistor je doista nešto posebno. Makar na prvi pogled izgleda kao još jedna igra u stilu Diabla, radi se o vrlo dobro smišljenoj strategiji na poteze koja će, što jedinstvenom pričom, što lijepom grafikom, što intrigantnim sustavom borbe, garantirano oduševiti sve ljubitelje inide/noir/cyberpunk eskapada.

Hearthstone: Heroes of Warcraft trailer


8. Hearthstone: Heroes of Warcraft
Makar će dio čitatelja ovog članka momentalno izvući pay to win parole, baklje i vile, neminovna činjenica je da je Hearthstone fenomenalna igra. Također, činjenica je da se radi o naslovu koji je i te kako moguće igrati bez ijedne investirane kune. Ako, naravno, odlučite zaglibiti među legende regije i probiti se kroz gomilu igrača sve do čuvenog ranka inkeepera i više, postoji šansa da će vam pomoći kupljeni paketići karata. Bez obzira na to, mobilnost, jednostavnost i sirova zabavnost igre garantirano će privući sve ljubitelje CCG-ova (čitaj: igara u stilu Magic the Gatheringa) i casual naslova.

RTL Autor: RTL


7. Call of Duty: Advanced Warfare
Znate do čega je došlo kada na popis najboljih godine stavljamo novi Call of Duty. Manjkavost ovogodišnje konkurencije, simpatično rearanžirani multiplayer i velika posvećenost razjarenim fanovima ovaj su CoD približili njegovoj staroj slavi. Priča je, makar simpatično složena, i dalje hrpa militarističkog šodera. No realno - ako igrate CoD zbog single player kampanje, očigledno radite krivu stvar.

RTL Autor: RTL


6. Dark Souls II
Drugi nastavak akcijskog RPG-a From Softwarea slijedi dobro etabliranu premisu ultrateškog gameplaya, po kojoj su poznati Demon Souls i Dark Souls. Pomalo je žalosno gledati na povijest uspjeha ove napola slomljene igre, uzmemo li u obzir to da je prije svega popularna zbog svoje težine. Suočite li se s činjenicom da je puna bugova, da borbe s bossovima traju po dvadesetak minuta te da sučelje ostavlja puno toga za 'poboljšavanje', uspjeh igre gotovo je nevjerojatan zar ne? Pa recite to autorima koji svežnjeve novca vjerojatno koriste za potpalu.

RTL Autor: RTL


5. Driveclub
Sjećate li se one Sonyjeve trkaće igre kojoj svi prigovaraju? Još je dan danas igramo skoro svaki dan. Driveclub je Evolutionovo čedo koje je na žalost izašlo stvarno prerano na tržište i zbog toga je pokupilo strahovito loš publicitet te Sony Computer Entertainmentu uzrokovalo masivne gubitke. Kako bi se ispričali za to, donirali su DLC te uposlili malu armiju PR-ovaca da im spase franšizu. Realno? Igra je super. Nakon dodatka realističnih vremenskih uvjeta čitava stvar podignuta je na novu razinu. I da bude najbolje - makar se teško može zvati simulacijom, Driveclub je i dalje jedan od najzabavnijih i najljepših vozačkih naslova koje smo igrali.

Titanfall Free the Frontier trailer


4. Titanfall
Da, znali ste da ćemo spomenuti ovog ljepotana. Igra o kojoj govorimo futuristička je pucačina iz prvog lica na kojoj rade ljudi koji su prije radili na Call of Dutyu. Nepotrebno je spominjati kako je konačni rezultat svježa, dinamična, akcijom nabijena multiplayer eskapada s ogromnim robotima, hrpom skakanja i, što je najvažnije, 360 noscope 420 headshotova. Jedina prava 'greška' za koju je odgovoran Microsoftov kamion pun novca je ekskluzivitet na Microsoftovim platformama. Do danas naime nije najavljena verzija za PlayStation 4, a šuška se da ni nastavak neće biti išta drukčiji.

RTL Autor: RTL


3. Diablo 3: Reaper of Souls
Sjećate li se kada je Diablo bio dobra igra? Na sreću, Reaper of Soulsov odgovor je 'da'. Napravljen sa svim kvalitetnim elementima poznatog RPG-a u vidu, ovaj dodatak na prošlogodišnji aukcijom upropašteni Diablo vratio je vjeru velikom broju gejmera željnih borbe protiv same smrti, gejmera željnih suludo jakih predmeta koje, začudo, mogu ovog puta i iskoristiti te gejmerima željnim kvalitetnog end-game sadržaja. Reaper of Souls nešto je što je ova gotovo posrnula igra očajnički trebala te nam je drago da je svoj zadatak obavio s vrhunskom preciznošću.

Infamous: Second Son trailer


2. Infamous: Second Son
Treći Infamous Sucker Puncha doista je dostojan svojeg nasljeđa. Radi se o predivno kreiranoj, makar donekle bagovitoj sandbox eskapadi u gotovo fotorealističnom Seattleu. Glavni lik, koliko god bio isforsirano edži i kul, s vremenom vam se podvuče pod kožu dok su specijalne moći (dim, neon...) kojima ovaj put raspolažete stvarno vrijedne aplauza. Igra je, ukoliko ne znate, nabavljiva po smiješnoj cijeni od oko 250 kuna te ako već imate PS4, doista si dugujete da je pokrenete i završite. Vjerujte nam, to će biti dobro investiranih 15 sati.

Southpark: The Stick of Truth trailer


1. Southpark: The Stick of Truth
Ako u 2014. možemo navesti jednu igru koja je od samog početka do kraja napravljena upravo onako kako spada, onda je to Obsidianov Southpark: The Stick of Truth. Obsidian Entertainment uzeo je osnovnu premisu Southparka te ga smjestio u vrlo neortodoksan setting RPG-a. Rezultat je interaktivna višesatna epizoda koja slijedi principe RPG klasika i kombinira ih s fantastično tempiranim humorom Stonea i Parkera. Razlog našeg oduševljenja činjenica je da se ovdje ne radi o samo još jednoj licenci pretvorenoj u videoigru. Radi se o jednom od najbolje dizajniranih naslova godine. Zbog čega je Southpark zauzeo prvo mjesto? Zato jer se, ponavljamo, radi o besprijekorno izvedenoj igri koja ponuđenu licencu koristi do posljednjeg slova. Upravo zato ovaj naslov, koji bi se teško mogao nazvati visokobudžetnim, demonstrira kako čista kvaliteta ne treba imati izravnu vezu s količinom investiranog novca.

Sve u svemu, ne možemo reći da je 2014. bila najbolja godina za gejming. Bilo je tu solidnih i nešto manje solidnih naslova, no na kraju priče stvari nisu baš toliko slabe kakvima se na prvi pogled čine. Usput, dobro je znati da iduće godine izlaze neki dugo, dugo najavljivani hitovi koji će, uvjereni smo, uspjeti isprati okus u ustima koji je ostavila pomalo mlaka 2014. Znate - vjera u bolju budućnost i sve to...