SAMO ZA ODLIKAŠE

Benqov monitor razveselit će svakog pravog gejmera

18.12.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Isprobali smo monitor koji stoji u prvom kadru većine popularnih esports natjecanja - Benqov novi XL2430T

Kada kupujete monitor za novu konfiguraciju ili zbog nekog razloga zamjenjujete ovaj koji trenutačno koristite, često se zapitate za što ćete novi ekran koristiti. Zahvaljujući popularizaciji gejmerskog hardvera, već dulje vrijeme na tržištu su dostupni takozvani gejmerski monitori, napravljeni kako bi zadovoljili fanove digitalne zabave.

Benqov XL2430T spada upravo u tu kategoriju. Ovaj monitor za gejming nasljednik je prošlogodišnjeg XL2420T modela te je, kao i njegov prethodnik, napravljen u suradnji s profesionalnim gejmerima. U firminoj ovogodišnjoj ponudi 24-inčnih monitora nalaze se XL2430T i RT2430T. Razlika među njima je ta što je XL stvoren za fanove pucačina iz prvog lica, a RT cilja na ljubitelje strategija.

Oba monitora krase oštri kutovi, masivni aluminijski stalak, sumanuta mogućnost spajanja na eksterne uređaje te općeniti gejmerski štimung. Ovo je donekle i očekivano, s obzirom na to da gledamo na iznimno nabrijan komad hardvera s radnom frekvencijom od 144 herca. Benqov XL2430T jedan je od monitora koji ne podržavaju Nvidijinu tehnologiju Gsync, no to doista nije neki problem uzmemo li u obzir njegove performanse.


Što se opcija za spajanja barem tiče, XL2430T je pravo čudovište. Monitor ima dva HDMI 1.4 porta, jedan Dual-Link DVI, jedan VGA i jedan DisplayPort. Na lijevom boku nalazi se USB hub s dva USB 3.0 porta, priključkom za zvučnike i mikrofon te simpatičnim istezljivim stalkom na koji možete objesiti svoje skupocjene slušalice. Stvar kojom se kreatori monitora vole hvaliti, a to je čuveni GTG, odnosno brzina potrebna monitoru da promijeni piksel iz sive u bijelu te nazad u sivu – a ona iznosi svega jednu milisekundu. Druga odlika je i podrška za Nvidijin 3D Vision 1.0, u slučaju da ste jedan od 'entuzijasta' koji su spomenuti 3D kit. U ovome dijelom i leži razlog zbog kojeg su osvjetljenje i kontrast na ovom monitoru dovoljno jaki da vam otope lice. Maksimalna osvijetljenost XL-ovog TL panela je sumanutih 350 cd/m2, dok dinamični kontrast seže u raspon od 1:12 milijuna.

U ovome donekle i leži glavni razlog zašto vam ovaj monitor možda ne bi sjeo. Boje na njemu su, bez pomnije kalibracije, strahovito oštre i kontrastne, crna je unatoč ugrađenoj opciji za njeno 'pojačavanje' relativno isprana, te u konačnici izgleda kao nešto na što se doista valja naviknuti. Zahvaljujući programima za kalibraciju, ovaj problem je do neke mjere rješiv, no i dalje dokazuje kako TL paneli, barem po kvaliteti slike, kaskaju za novom IPS tehnologijom. Razlog zbog kojeg, opet, XL koristi TL tehnologiju je zbog njezine mogućnosti rada na luđački visokim frekvencijama.

Konačni prigovor odnosi se na kut gledanja monitora. Ako ga, naime, ne gledate pod optimalnim kutom, dolazi do devijacije kontrasta u gornjem ili donjem dijelu ekrana. Ovo nije problem ako ste gejmer koji gleda izravno u monitor, no moglo bi uzrokovati problem ako, recimo, sjedite sa strane i gledate film. Kako bi 'akomodirali' ovome, tvorci su postolje monitora učinili gotovo nevjerojatno podesivim. Monitor možete podizati i spuštati skoro pola metra, zakrivljivati prema lijevo ili desno, kao i naprijed ili nazad. Uglavnom, za ono čemu je namijenjen, a to su pucačine iz prvog lica, XL2430T radi sjajan posao.


Još jedan dobrodošao novitet u odnosu na prošlogodišnji model je i renovirani daljinski upravljač pomoću kojeg možete mijenjati različite modove slike zavisno o tome kakve igre igrate. Sučelje za podešavanje profila relativno je jednostavno te vam ne bi trebalo stvarati preveliku enigmu.

Sve u svemu, ovaj monitor točno je ono što piše na kutiji. Radi se o HD ekranu od 24 inča za profesionalni gejming. Ako tražite monitor koji ćete koristiti za druge stvari osim mahnitog igranja pucačina iz prvog lica, XL2430T možda nije rješenje za vas. Ako u drugu ruku izričito ciljate na profesionalni gejmerski monitor, postoji realna šansa da s ovim nećete promašiti.

Još samo da se Benq odvaži i konačno napravi monitor koji podržava Nvidijin Gsync, uvjereni smo da bi usrećio puno veći broj ljubitelja videoigara.

Plus:
- sjajni gejmerski monitor
- visoka radna frekvencija
- prilagodljiv i lako prenosiv uređaj
- puno priključaka

Minus:
- nizak kut gledanja
- cijena
- čudan prikaz boja
- samo za profesionalne gejmere

Dijagonala: 24 inča
Mogućnost zakretanja Landscape/Portrait: Da
Temeljna razlučivost: 1.920 x 1.080
Podržani video formati: 1080p
Widescreen: da
Aspect Ratio: 16:9
Video sučelje: DVI, HDMI
PC slučelje: Analogni VGA, Dual-mode (DVI-I), HDMI, DisplayPort
Gray 2 Gray: 2 milisekunde
Zvučnici: nema
USB Portova: 4
Cijena: oko 3500 kuna
Garancija: 12 mjeseci