RECENZIJA

Alien Isolation samo je korak do savršenstva

21.10.2014 u 10:46

Bionic
Reading

Segin atmosferičan survival horor Alien Isolation konačno je izišao, a na pitanje isplati li ga se kupiti odgovor ćete pronaći u našoj najnovijoj recenziji

Klasični survival horor više ne postoji. Evo, rekli smo to. U posljednje vrijeme horor igre rade se kako bi vas prestravile, kako bi vas natjerale da skačete iz stolca i probijate monitore šakom. Nitko više ne cijeni polagani buildup i atmosferu koja nije napravljena u svrhu silovanja u mozak ili uzrokovanja srčanih udara. Svi idu na šok i potiho se nadaju kako će 'vrištači' poput pewdipiea i njegovih klonova uzeti igru i kreveljiti se uz nju.

U drugu ruku, stvari možda nisu onakve kakvima se čine. Creative Assemblyev Alien Isolation horor je iz prvog lica koji je već u startu promoviran kao nešto od čega ćete se usrati u gaće. Dakle prije nego što sam ga uopće pokrenuo popio sam tabletu za smirenje i nadao se najboljem. Međutim kako je igra išla, otkrivala je dubinu koja seže dalje od jeftinih cimova i krikova u mraku.

Ovo je, doduše, na samom početku dosta teško zaključiti. Isolation je jedna od onih igara čija priča nije baš najjača strana. U njoj preuzimate ulogu kćerkice čuvene Ellen Ripley koja se, eto ti vraga, koje slučajnosti, nađe u stanici kojom baulja sluzavi, crni, veliki... Alien. Kako bi se spasila od njegovog ljubavnog zagrljaja, ona će morati napraviti skoro sve. Ok, ovo ima poprilično krivi prizvuk. Da se ispravim... ona će morati posegnuti za drastičnim mjerama kako bi ga savladala. Pod time, recimo, podrazumijevamo mahnito bježanje, panično slinjenje u mračnom kutu svemirskog broda ili bacanje dobre stare cigle u glavu kada stvari postanu doista guste.

Alien Isolation apsolutno je najjači kada ga prvi put pokrenete. Ako ste fan izvornog filma, doživjet ćete mali nerdgazam. Interijer broda u kojem se budite do bola prati estetiku onog iz Osmog putnika, a premisa užasa koji ćete proživjeti samo poboljšava štimung. Tren u kojem na svemirskoj stanici Svastopol konačno prvi put ugledate Aliena je užasavajući i impresivan u isto vrijeme. Stvar vas može čuti, osjetiti i loviti kamo god se okrenete, a vi ne možete napraviti apsolutno ništa. Štoviše, ako nafrljite težinu na najjače, očekujte da će crno prase čuti kada ispustite tihi prdac, a kamoli kada srušite kemijsku olovku sa stola.

Stvari postanu dodatno napete kada sa senzorom za kretanje krenete otkrivati gdje se Alien nalazi. Ti trenuci zaista ostavljaju najjači dojam. Naime na početku ne možete napraviti ništa, Alien je svemoćan i atmosfera je apsolutno zapanjujuće dobra. Vjerujte nam – kao da se nalazite u filmu. Stvari se, doduše, polako krenu raspadati sukladno s napretkom radnje. Naime zbog dizajna Isolation izgubi PUNO na vrijednosti te se iz napetog survival horora pretvara u skoro pa akcijski naslov

Ripley u jednom trenu dođe do bacača plamena koji, koliko god ga trošili, ima dovoljno municije te Aliena tjera od sebe kao da ste ga prasnuli mokrim novinama po nosu. Ova metoda obrane toliko je efektivna da krene ubijati inicijalnu napetost. Nabava ovako opakog oružja je stvarno grozna stvar uzmemo li u obzir na što se igra u startu isfurava – a to je osjećaj bespomoćnosti i izolacije.


Čak ni brutalno ograničavajući sustav kraftinga ne može popraviti štetu koju nanosi jedan jedini bacač plamena. Da stvar bude još gora, u jednom trenu Isolation na vas krene bacati i androide koji, makar strašni, ne nadmašuju crnog macana s kojim od početka imate posla.

Sve u svemu, mogli bismo još pričati o tome kako je atmosfera do nabavke bacača super, kako igra izgleda super i kako je osnovna ideja super. Međutim zbog temeljne greške u dizajnu Isolation se u presudnom trenutku razvodnjuje u više-manje prosjek.

Ako želite proživjeti prvi film o Alienu, Isolation je nešto što vam možemo preporučiti. Premda se ne radi o vrhunskoj igri, ovdje i dalje gledamo na nešto doista vrijedno investiranja vremena – pogotovo ako ste fan horora i poznate Gigerove kreacije. Ako Creative Assembly u budućnosti izmisli mod ili, još bolje, igru u kojoj Alienu ne možete napraviti apsolutno ništa od početka do odjavnih creditsa, slobodno povisite konačnu ocjenu za jedan. Do tada... predlažemo da igrate do trena kada Ripley jr. ne nabavi divovski upaljač.

Nakon toga fino idite do stanice za čuvanje pozicije, stisnite izlaz, deinstalirajte igru ili pričekajte trenutak kada ste taman toliko kratki sa živcima da vam ni to neće smetati pri skakanju iz stolca. Ili, kao što smo mi učinili, nadajte se nekim malo boljim vremenima.

Ime: Alien Isolation
Žanr: horor
Proizvođač: Creative Assembly
Izdavač: Sega
Platforme: PC, Xbox One, PlayStation 4

PLUS:
- atmosfera
- vjerno prenesen štimung iz prvog filma o Alienu
- 'vrhunski' osjećaj paranoje

MINUS:
- nakon što se domognete bacača plamena, sve kreće nizbrdo
- apsolutno suvišne akcijske sekvence

Ocjena: -4