BIOSHOCK, TINY TOWER...

Mobilni hitovi koje morate zaigrati ovog vikenda

30.08.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Ovoga tjedna App Store je doslovce krcat dobrim naslovima i sjajnim popustima. Donosimo vam naš izbor najboljih i najzabavnijih igara koje će vas, nadamo se, zabavljati ovog vikenda

Ako ste ljubitelj mobilnog gejminga, a ne znate koje biste igre pokrenuli ovog vikenda, imate sreće. Ovaj tjedan bio je izrazito 'plodan' što se iOS naslova tiče. I to ne samo zato što je izašlo nekoliko velikih naslova, već zbog pada cijena i silnih popusta. Upravo zbog toga nadamo se da ovaj članak čitate negdje oko petka, 29. kolovoza. To napominjemo budući da bi cijene nekih naslova na popustu uskoro mogle skočiti prema gore.

Kako god situaciju okrenuli, ovoga vikenda imamo zaista mnogo toga na izboru. Volite li više pucačine ili RPG-ove ili vam se igraju casual free to play naslovi? Ne brinite, jer ovotjedna App Store ponuda ima od svega ponešto.

Što se novih naslova tiče, njih definitivno predvodi iOS verzija Irrationalove megahit pucačine Bioshock. Ako niste zaigrali ovu steampunkom inspiriranu ekstravagancu zato što niste imali vremena, od nedavno imate idealnu priliku da to nadoknadite. Dodatni argument jest da ćete je moći igrati kamo god išli. Za one koji za Bioshock još nisu čuli, recimo o čemu se radi. Glavni lik Jack igrom slučaja nailazi na podvodni grad pod imenom Rapture. Rapture je izgradio poslovni magnat Andrew Ryan kao mjesto gdje znanost može napredovati bez etičkih ograničenja.

Bioshock iOS foršpan


Naravno, stvari su krenule nizbrdo, a vi se nalazite usred distopijske noćne more - okruženi luđacima, ubojitim strojevima i monstruoznom djecom koju prate divovska oklopljena čudovišta. Igra ne spada među najjeftinije naslove na iOS-u, no vjerujte nam - ako ste fanovi pucačina i solidne priče, toplo vam preporučujemo da je kupite (iPad, iPhone, 14,99 dolara).

Lucky Frame poznati su kao developeri koji rade neobične, rekli bismo čak i avangardne iOS naslove. Poznat po PvP naslovu Gentlemen, kao i alternativnom tower defenseu Bad Hotel, ovaj developer definitivno se može svrstati među proizvođače čije igre nisu za svakog. Njihov najnovji ultra-teški roguelike RPG Nightmare Cooperative, pogodili ste, također spada u tu kategoriju. Međutim, u njemu postoji ono nešto što vas tjera da ga igrate ponovno i ponovno.

Nightmare Cooperative iOS foršpan


Nismo sigurni je li to zanimljiva integracija elemenata slagalice (vaš čitav tim avanturista kreće se odjednom) ili šarmantna minimalistička grafika, no činjenica je da se ovdje zaista radi o jedinstvenom i vrlo zaraznom old-school RPG-u. Ako volite roguelike igre i ne smetaju vam izazovi, Nightmare Cooperative mogao bi biti naslov za vas (univerzalno, 3,99 dolara).

Nimblebit Software jedna je od onih kompanija koje su zahvaljujući jednostavnim igrama zaradile nevjerojatnu količinu novca. Njen megahit Tiny Tower polučio je toliki uspjeh da je developeru osigurao ugovor s LucasArtsom. Iako ih osobno radije pamtim po Nimble Questu, Pocket Trains i Pocket Planes, čini se da ekipa i dalje nastavlja mlatiti po 'Toweru'. Najnoviji Tiny Tower pod imenom Tiny Tower Vegas od srijede je dostupan na App Storeu. Iako naoko izgleda slično originalnom TT-u, radi se o donekle različitom naslovu.

Tiny Tower Vegas

Mehanika stanara je izmijenjena, svi katovi su drukčiji, a igra nastoji ubaciti malo dinamike u priču nizom dobro isprobanih questova. Uglavnom, radi se o casual cow clickeru kojeg ćete, ako ništa drugo, barem isprobati zato jer je besplatan. (univerzalno, besplatno)

Što se popusta tiče, kolonu ovog tjedna predvodi Segin 'remake' platformskog hita Castle of Illusion featuring Mickey Mouse. Ova 2,5 dimenzionalna arkadna avantura odlikuje se dizajnom stare škole, prekrasnom grafikom i zapanjujuće zaraznom igrivošću. Doduše, jedan od glavnih razloga zašto nam je Castle odvukao pažnju je popust od vrtoglavih 90% posto. Igra, naime, umjesto 9,99 dolara trenutačno stoji 0,99. Ako ste ikada voljeli platformski žanr, dugujete si da ovo isprobate (univerzalno, 0,99 dolara).

Castle of Illusion iOS foršpan


Igra koja autoru ovih redaka već mjesecima stoji na app store wishlisti, arkadna pucačina Glorkian Warrior: The Trials of Glork, konačno je na popustu. Iako na prvi pogled izgleda kao simpatično nacrtani eksperimentalni naslov (grafiku je radio višestruko nagrađivani ilustrator James Kochalka), Glorkian Warrior je zapravo nevjerojatno dobar. Osim što konstantno mijenjate okružje u kojem se borite te postupno sakupljate sve jača i bizarnija oružja, u čitavoj zbrci dobivate i platformske elemente. Glorkian Warrior je, ukratko, trenutno jedna od mojih omiljenih mobilnih zanimacija i svesrdno je preporučujem svim ljubiteljima zaraznih indie naslova (univerzalno, 0,99 dolara).

Glorkian Warrior: The Trials of Glork foršpan


Za kraj spomenimo i Appleov App of The Week, od četvrtka besplatan puzzler Icebreaker: The Viking Voyage. Taj naslov radili su genijalni piksel artom opsjednuti genijalci iz londonskog Nitromea, a izdan je pod okriljem Rovio Starsa. Vaš zadatak je pažljivim potezima prstom sjeckati ogromne sante leda, ne biste li spasili kolege Vikinge od sigurne i poprilično bolne smrti. Iako fizika igre nije među najboljima koje smo ikad vidjeli, radi se o iznimno dobro odrađenom i usuđujemo se reći, vrlo izazovnom malom naslovu. S obzirom na to da je trenutno besplatan (do nedavno ste za njega morali platiti 2,99), ne vidimo nikakav razlog da ga već danas ne isprobate (univerzalno, besplatno).

Icebreaker foršpan