PONEŠTO ZA SVAKOGA

Alternativne simulacije vožnje koje jednostavno morate isprobati

20.08.2014 u 10:46

Bionic
Reading

Zbog nekog neobjašnjenog razloga potpuno smo uvjereni da postoji vozačka simulacija za apsolutno svaki tip gejmera, a današnja tema je ovdje kako bi to dokazala

Jednom je netko napisao da stvar nije u dolasku na cilj, već u putovanju do njega. Ako slijedimo ovaj princip, većina vozačkih simulacija bila bi demonstracija njegove loše primjene. Kada sada razmislim, klasični termin driving sim, koji mnogi ovdašnji gejmeri vole prevoditi kao 'trkaće igre', zapravo ima dva primjenjiva prijevoda - trkaće simulacije i vozačke simulacije.

Upravo zbog toga donosimo vam popis neobičnih vozačkih simulacija u kojima, vjerovali ili ne, uživa jako velik broj igrača. Jedini problem je to što možda ne spadaju među igre koje biste iz prve ruke pokrenuli. Međutim tu smo mi da vam objasnimo kako se ipak ne radi o gejmerskom trešu. Štoviše, one su daleko bolje nego što bi itko pomislio.

Prvi naslov i po nama najbolji dokaz da su kamioni kul je Spintires. Ovaj simulator offroad transporta stavlja vas za volan masivnog kamiona. Vaš zadatak je proputovati kroz nemilosrdne i grbave terene, prenoseći teret do zaista izoliranih destinacija. Autori igre tvrde kako Spintires donosi iznimno realnu simulaciju terena i blata. Ovo ćete, vjerujte nam, iskusiti iz prve ruke čim ostanete zaglibljeni do koljena (ili u ovom slučaju mjenjača) u slatkoj, slatkoj mokroj zemlji. Igra, osim moda za jednog igrača, ima online komponentu u kojoj na snagu stupa kooperacija i plansko napredovanje. Naime možete reći prijatelju da vozi daleko lakše vozilo te da istražuje teren pred vama. Također, ako ste zaglibili u gore spomenutom blatu, on može doći s ogromnom dizalicom i izvući vas iz naoko bezizlazne situacije.

Spintires foršpan


Ako vam itko kaže da ne biste smjeli igrati Euro Truck Simulator 2, LAŽE. Radi se naime o fantastično realiziranom naslovu koji će se dopasti hardcore i casual igračima. Razlog? Kao prvo, možete voziti transportne kamione po čitavoj Europi. Kao drugo, levelanjem dobivate nova vozila te opciju da uposlite druge vozače i pokrenete vlastitu kompaniju. Kao treće, vožnja može biti realistična koliko joj vi, igrač, dopustite. Moguće je naime sve automatizirati te uživati u opuštajućoj vožnji ili uključiti svoj omiljeni volan, riješiti se automatskog mijenjanja brzina, pustiti bradu i nafrljiti blues na najjače.

Eurotruck Simulator 2 foršpan


Ako vam kažemo da Next Car Game dolazi iz radionice luđaka koji su napravili Flatout, uvjereni smo da ćete dobiti okvirnu ideju o kakvoj se igri radi. Prije nego što nonšalantno odbijete pokretati ovaj naslov, spomenimo da se radi o vjerojatno najboljoj simulaciji sudara na tržištu. Automobili u NCG-u gotovo se besprijekorno deformiraju pri sudarima, što je očigledno postalo vrlo popularno među gejmerima koji igru trenutno dižu do nebesa. Da, radi se o hektičnoj trkačkoj simulaciji. Kako biste dobili okvirnu ideju o tome u kojem smjeru Bugbear planira razvijati igru, spomenimo nedavno natjecanje u kojem autori potiču igrače da se autima i sustavom fizike poigraju unutar sandboxa u stilu Garry's Moda. U njemu je moguće katapultirati, razbacivati i zabijati aute u čitav niz više ili manje bizarnih predmeta. Sve u svemu, ako ste puni bijesa i treba vam ventil, ova vam definitivno spada u uži izbor.

Next Car Game foršpan


Ako, opet, spadate među gejmere koji cijene ultrarealizam, talijanski Assetto Corsa možda je naslov za vas. Makar se igra trenutno, kao i Next Car Game, nalazi u fazi early accesssa, radi se o iznimno kvalitetnom naslovu. Sve staze u igri laserski su skenirane. Nadalje, vozila su licencirana i vjerno rekonstruirana, a force feedback za volane rađen je u suradnji s profesionalnim vozačima. Ovo sve je doista hvalevrijedno - pogotovo uzmemo li u obzir to da se tim koji radi na igri sastoji od svega nekoliko ljudi. Bez obzira na ograničene resurse, Assetto Corsa izgleda apsolutno fenomenalno. Ako se smatrate velikim fanom simulacija vožnje, dugujete si da je barem isprobate. Uvjereni smo da nećete ostati razočarani.

Assetto Corsa foršpan


Izvor: Makeuseof