A NISU DIGLI KREDIT

Autori Crysisa našli rješenje za financijske probleme

29.07.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Već tjednima u medije stižu priče nekadašnjih zaposlenika Cryteka o financijskim problema koji su doveli do neisplate nekoliko plaća, a neke nove projekte nadvili oblakom sumnje

Osvrnemo li se nekoliko mjeseci unatrag, prosječni promatrač mogao bi zaključiti da je iza Cryteka jedno plodno razdoblje. Oni su, naime, na E3-u najavili novi Homefront, ali i sasvim novi IP: 'Hunt: Horrors of the Gilded Age'.U pozadini cijele priče se pak odvijala prava drama.

Crytek UK počeo je s otpuštanjem ljudi, a dio radne snage odlazio je samoinicijativno s obzirom na to da su plaće kasnile i po nekoliko mjeseci. Naravno, to je odmah potaklo i nagađanja o gašenju nekoliko Crytekovih studija, no čini se da do toga ipak neće doći. O cijeloj situaciji sada su napokon progovorila i više rangirana lica iz Cryteka koja su priznala da je tvrtka zaista bila u ružnoj situaciji, no ona je sada stvar prošlosti. Uspjeli su naći novog investitora i stvari su pod kontrolom. Barem zasad.


Iz Cryteka tvrde da je probleme stvorila njihova transformacija iz razvojnog studija u izdavački biznis što je iziskivalo razradu potpuno nove strategije. I tu je, sasvim očito, došlo do određenih problema. Sada nas pak uvjeravaju da ne samo da su zaliječili probleme, već su postavljeni i sasvim novi temelji uspješne budućnosti.

Pomoć im je prethodno ponudio i Microsoft pod uvjetom da zauzvrat dobiju prava na Ryse IP što je Crytek izričito odbio, iako Ryse nije naišao na previše dobre kritike. Bilo kako bilo, razvoj na oba nova najavljena projekta ide prema planu. Homelaand: The Revolution na tržištu bi se trebao pojaviti tijekom sljedeće godine, dok bi u Huntu trebali uživati već ove jeseni