SVE RATNE IGRE NE MORAJU BITI ISTE

Odigrali smo dirljiv i ratom inspiriran Valiant Hearts

28.07.2014 u 07:13

Bionic
Reading

Uzmemo li u obzir to koliko je Valiant Hearts jedinstven, prava je šteta što smo za njegov prohod potrošili samo sedam sati. Radi se naime o jedinstvenoj avanturi smještenoj na europsku frontu tijekom turbulentnog razdoblja između 1914. i 1918.

Ratom inspirirane igre, barem u svojem 'standardnom' obliku, spadaju u dvije osnovne kategorije. One u kojima stojite za nišanom puške i one u kojima ste general. Tvorci arkadnog hita Rayman Legends i nedavno recenziranog RPG-a Child of Light, Ubisoft Montpellier, izdali su još jedan naslov koji koristi već poznati engine UbiArt te su se u njemu poigrali tematikom Prvog svjetskog rata. Za razliku od mnogih drugih, oni su priču inspiriranu stvarnim događajima odlučili iskoristiti za dočaravanje kompletno drukčijih emocija.

Valiant Hearts: The Great War dirljiva je ratna priča o ljudima zatečenima u vrtlogu jednog od najvećih vojnih sukoba u povijesti. Umjesto da se bavi izravnim konfliktom, ona nastoji igraču u krupni kadar staviti humanost, suosjećanje i prijateljstvo. Kako je prenošenje ovakvih emocija medijem videoigre gotovo nemoguće ukoliko čitavo vrijeme provedete ubijajući neprijatelje na stotine surovih načina, kreativci iza Valiant Heartsa napravili su odvažan potez. Ovaj naslov je naime grafička puzzle avantura.



Ako ste kao i mi podigli obrvu kada ste saznali ovo, pričekajte samo da vam kažemo s čime ćete se baviti u igri - koristit ćete predmete u jednostavnim interakcijama s okolinom, sudjelovati u enormnoj količini mini-igara te upravljajući s četvoro protagonista saznati koliko je Prvi svjetski rat zapravo bio užasan.

Karl, Emil, Ana i Freddy četvero su ljudi koji očigledno nisu htjeli završiti ondje gdje su se našli. Svatko od njih ima svoje motive, želje te ljude do kojih im je stalo, a vi ćete ih u šest sati jako dobro upoznati. S obzirom na to da Valiant Hearts svoju priču segmentira između nekolicine manje ili više povezanih ljudi, on se ne trudi naguravati gomile dijaloga igračima niz grlo. Svi likovi u igri govore nerazgovjetnim mrmljanjem potpomognutim stripovskim oblačićima dok se naslov za rastezanje gameplaya koristi dnevnicima i 'podučavanjem' igrača neiscrpnom gomilom originalnih fotografija i povijesnih činjenica

Tijekom igre sakupljat ćete dvije vrste predmeta – one kojima ćete rješavati slagalice i one koji otkrivaju nove informacije o Prvom svjetskom ratu. Svaki od nivoa sadrži velik broj tajnih predmeta za koje, u slučaju da ih sakupite, dobivate medalje. One ne služe mnogočemu drugom osim otključavanju dostignuća i (naravno) dodatnih članaka. Međutim simpatični su dodatak igri, zbog kojeg ćete sveukupnom prohodu nesvjesno dodati presudnih sat ili dva mahnitog pretraživanja

Što se mini-igara tiče, one su briljantno odrađene. Od vožnje praćene klasičnom glazbom tijekom koje izbjegavate druge vozače i povremenu kišu metaka, pa sve do medicinskih intervencija koje podsjećaju na Gutar Hero, Valiant Hearts nastoji održati dinamiku arkadnim elementima. Igra ide do te krajnosti da u jednom trenu vršite amputaciju ruke pogađanjem nasumičnih gumba. Međutim koliko god se on trudio biti drukčijim, najveći nedostatak Valiant Heartsa - iako većina mini-igara savršeno funkcionira, neke sekvence, poput užasno loše izvedenih boss bitaka (da, Valiant Hearts ima i bossove), znaju biti iznimno iritirajuće. Također, ako ste veteran avanturističkog žanra, prva tri sata igre bit će vam toliko jednostavna da ćete se osjećati uvrijeđenima.

Opet u drugu ruku, ako niste baš neki fan avantura, ovaj Ubisoftov uradak mogao bi vam savršeno sjesti. Njegove slagalice su većinom temeljene na okretanju prekidača, bacanju predmeta i jednostavnim trampama u stilu 'mrkva za šarafciger'. Također, ako zaista, ali ZAISTA zaglavite, igra će vam u tri vremenski odvojena koraka reći što trebate raditi. Drugim riječima, načini na koje NE završiti ovu igru su: ustajanje od stola, moždani udar, metak u potiljak ili deinstalacija. Ovo vam, s dužnim poštovanjem, nikako ne bismo preporučili s obzirom da se radi o zaista zabavnom i stilski jedinstvenom naslovu. Plus, priča je, koliko kod bila prilagođena širokim masama, vrlo dirljiva i ljudska, što je, barem u okviru digitalne zabave, ovih dana dosta rijetka stvar

PLUS:
- atmosfera- dinamičan gameplay

- priča
- jedinstven umjetnički stil

MINUS:
- kratko traje
- previše jednostavno
- loš dizajn boss bitaka

Ocjena: 4


Ime:
Valiant Hearts: The Great War
Žanr:
Avantura/puzzler
Razvojni tim:
Ubisoft Monpellier
Platforme:
Xbox Live Arcade, PlayStation Network, Microsoft Windows