NAJPOVOLJNIJE CIJENE

Ovo je pet najjeftinijih automobila koje možete kupiti u Hrvatskoj

21.02.2017 u 06:00

Bionic
Reading

Donosimo pregled pet novih automobila niske cijene koji se mogu naći na hrvatskom tržištu i nakon što su trošarine porasle

Za neke ljude vječna dvojba novi ili rabljeni automobil ne postoji, čak i danas kad je i rabljeni automobil lakše nego ikad kupiti putem nekog oblika financiranja, bilo kredita ili leasinga. 

Jednostavno, određen broj vozača želi novi automobil jer uz njega ide garancija i onaj miris novog automobila kojeg svi vole, bez obzira jesu li oktanski entuzijasti ili vozači kojima je vozilo samo prijevozno sredstvo od točke A do točke B. 

Donosimo vam pregled pet najjeftinijih novih automobila koje možete naći i kupiti na našem tržištu danas, nakon što su zastupnici prilagodili svoje cijene novim trošarinama koje su stupile na snagu s prvim danom ove godine. 

Većinom je riječ o malim gradskim i gradskim automobilima, a ako prilikom kupnje želite “za broj veću” gradsku klasu osim za automobile s naše liste potrebno je prijeći granicu od 80.000 kuna, nakon koje izbor postaje širi.  Sve podatke smo dobili iz cjenika zastupnika i dilera automobila s interneta, a napominjemo kako su fotografije ilustrativne, osnovni modeli ne izgledaju kao ovi na fotografijama.

Napominjemo kako smo tražili osnovne modele, dakle bez ikakve dodatne opreme osim onog što serijski dolazi s ovim automobilima. 

5. Hyundai i10 - 72.990 kuna

Aktualna generacija Hyundaija i10 nalazi se na petom mjestu najjeftinijih automobila u Hrvatskoj. Mali gradski automobil trenutno je na akciji u Color edition izvedbi koja i stoji navedenih 72.990 kuna. Obujam prtljažnika iznosi mu 252 litre, motor obujma jedne litre razvija 66 konjske snage, a tvrtka na njega daje pet godina garancije bez ograničenja kilometara. Unutrašnjost novog i10 moguće je personalizirati u čak pet dvobojnih kombinacija boja tkanine sjedala i detalja u putničkoj kabini bez nadoplate. 

4. Dacia Logan - 70.900 kuna 

Dobro poznati automobil hrvatskoj publici namijenjen je prije svega obiteljima jer nudi klasičan oblik trovolumenske limuzine koji za sobom poteže za ovaj cjenovni rang ogroman prtljažnik obujma 510 litara. Iako Dacia s Loganom nudi većinu komfornih značajki koje su danas standardne poput ručnog klima uređaja te je za svakodnevnu vožnju motor obujma jedne litre sasvim dostatan, potencijalni kupci bi trebali imati na umu da Laureate oprema u seriji ne nudi audio sustav, doplata za njega kod Dacije iznosi 2000 kuna. Daciu Logan pokreće jednolitreni motor koji razvija 75 konja. 

3. Toyota Aygo  - 70.600 kuna

Začuđujuće, ali na ovom se popisu nalazi i jedna Toyota, tvrtka koja nije poznata po povoljnim cijenama. Mali gradski automobil Aygo zajednički je plod suradnje PSA Peugeot Citroen i Toyote, a proizvodi se u Europi, u Češkoj. De facto se radi o istom automobilu različitog izgleda, s time da se u RH Peugeot 108 ne prodaje, a Aygo je povoljniji od C1. Osnovni motor je zabavni jednolitreni trocilindraš snage 96 konja, a zanimljivo je kako Aygo nudi šest zračnih jastuka. Pošto se radi o malom gradskom automobilu ne treba očekivati čuda po pitanju prostranosti, pa je tako prtljažnik 198 litara, tek za ‘špeceraj.’

2. Dacia Sandero - 69.900 kuna

Sasvim očekivano, u top 5 automobila našla se još jedna Dacia, klasik povoljnih automobila čija je druga generacija nedavno redizajnirana. S obzirom na platformu i pripadnost tvrtki, osnovni model je sličan po motorizaciji i opremljenosti, pa je tako audio uređaj doplata kod osnovne verzije.  S obzirom na to da je Sandero hatchback, obujam prtljažnika je nešto manjih, no i dalje solidnih 320 litara. 

1. Renault Twingo - 67.900 kuna

Trenutno najpovoljniji novi automobil na tržištu u Hrvatskoj je Renault Twingo, mali gradski auto koji je konstrukcijski blizak Smartu, pa tako poput njega ima trocilindarski motor snage 70 konja smješten straga, što rezultira prtljažnikom obujma 219 litara. Prostranost iznutra je zadovoljavajuća, no bazna oprema Authentique ne uključuje ni radio ni klima uređaj, a doplata za paket opreme koji donosi oboje iznosi 5990 kuna. Kao i njegov prethodnik, i ovaj se Twingo proizvodi u Novom Mestu u Sloveniji.

Renault Twingo Autor: Renault