VATRA

Što radi Lamborghini kad mu napunite tank benzinom? Zapali se kao šibica!

20.02.2017 u 06:04

Bionic
Reading

Lamborghini je u SAD-u odlučio opozvati sve Aventadore ikad proizvedene kako bi ispravio konstrukcijsku grešku zbog koje može doći do kapanja benzina i zapaljenja automobila

Lamborghini s punim tankom zvuči kao naša ideja o dobroj zabavi. Previše pun spremnik goriva bi, doduše, mogao biti problem. I to dovoljno velik da se Lamborghini Aventador zapali. Zato talijanski proizvođač automobila povlači više od tisuću primjeraka u SAD-u. Prema National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), Lamborghini je utvrdio da se spremnici goriva na Aventadorima mogu ozbiljno prepuniti. Kad se to dogodi i automobil vozi žestoko višak goriva može doseći dijelove ispušnog sustava - pogotovo ako je ispušni sustav ugrađen naknadno - što dovodi do požara.

 Srećom, čini se da najozbiljniji slučajevi nastali ovako ovom dosad nisu uključivali više od manjih incidenata kao kad se  rastopio jedan dio na stražnjem kraju automobila. Ipak, da budu sigurni, Lamborghini povlači 1.453 komada V12 Aventadora u SAD-u. Među njima su ograničena izdanja poput Anniversario, Miura Homage, Pirelli Edition, Super Veloce, pa čak i Veneno coupe i roadster. Redizajnirani Aventador S i SV se već prodaju s redizajniranim ispuhom koji će se ugraditi na ostale modele i tako spriječiti požare.