IPAK DOMOVINA

Zbog Trumpove kritike General Motors će potrošiti milijardu dolara

17.01.2017 u 15:52

Bionic
Reading

General Motors trebao bi u utorak objaviti planove o ulaganju oko milijardu dolara u svoje tvornice u SAD-u nakon nedavnih kritika novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, rekao je za Reuters dobro upućeni izvor

Taj najveći američki proizvođač automobila odluku je donio iz poslovnih, a ne političkih razloga, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman. Ulaganje će pomoći General Motorsu stvoriti ili zadržati više od tisuću radnih mjesta, a kani pojačati i druge napore za zapošljavanje u SAD-u, uključujući zapošljavanje novih inženjera, dodaje izvor.

Zamjenik izvršnog direktora GM-a Craig Glidden izjavio je za Wall Street Journal, koji je objavio te planove kompanije u ponedjeljak, da je svaka investicija koju tvrtka najavi plod dugoročnog planiranja i nije odgovor na Trumpove kritike. GM je odbio za Reuters komentirati najave oko ulaganja.

Od početka ove godine, GM i neke druge kompanije,našle su se na udaru snažnih kritika Trumpa zbog proizvodnje automobila u Meksiku. Trećeg siječnja Trump je zaprijetio uvođenjem velikih carina'General Motorsu zbog proizvodnje modela Chevrolet Cruze u Meksiku koji, kako je Trump napisao tada na Twitteru, 'šalju preko granice u salone ovlaštenih trgovaca u SAD-u i ne plaćaju na njih porez na granici'.

'Neka ih proizvode u SAD-u ili neka plaćaju visoku carinu', poručio je tada Trump, biznismen za kojeg je otkriveno da ne plaća porez u potpunosti.

Na prošlotjednoj konferenciji za medije Trump je pozdravio nedavne najave drugih proizvođača automobila o ulaganjima u SAD-u izrazivši uvjerenje kako će ih General Motors slijediti. Trump, čija se predizborna kampanja temeljila na obećanju povratka proizvodnih poslova u SAD, rekao je u razgovoru za njemačke novine Bild u ponedjeljak kako će njemačkim kompanijama uvesti carinu od 35 posto na uvoz automobila na američko tržište

Ranije ovog mjeseca kritizirao je planove Toyote Motors o premještanju proizvodnje modela Corolla iz Kanade u Meksiko

Proizvodnja automobila rasla je od 2009. i dosegnula nov rekord u 2016. Proizvođači su nedavno najavili investicije u SAD, ali tvrde da one nisu odgovor na Trumpa.

Prošlog tjedna, japanska Toyota najavila je kako će u sljedećih pet godina uložiti deset milijardi dolara u SAD, a Fiat Chrysler obznanio je planove o investiranju milijardu dolara u modernizaciju dviju tvornica u Michiganu i Ohiju te zapošljavanje dvije tisuće radnika.

General Motors, koji ima više od 40 tvornica sa sjedištem u SAD-u, prošle je godine najavio ulaganja u SAD teška 2,9 milijardi eura. No iako ulaže u tvornice u SAD-u, ali i smanjuje broj radnih mjesta. Proteklih mjeseci GM je objavio da u tri tvornice kani otpustiti oko 3.000 radnika