JEFTINIJE I SKUPLJE

Mislite da vam domaće autoškole gule kožu? Provjerili smo koliko koštaju u susjedstvu

16.01.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Istražili smo koliko za obuku vozača kategorije B plaćaju kandidati u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Austriji

Kao i mnoga druga tržišta, tržište autoškola u Hrvatskoj snažno je regulirano pa su najave liberalizacije dovele do toga da se oni koji su već na tržištu brane rukama i nogama navodeći kako će doći do pada kvalitete autoškola odnosno vozača koji iz njih izlaze, dok se neki ne slažu s njima. No činjenica je kako je vozački ispit kategorije, najzanimljiviji gotovo svim vozačima i onima koji će to tek postati, u Hrvatskoj skuplji od susjednih zemalja.


Okvirna cijena u Zagrebu iznosi oko tisuću eura, odnosno oko 7.500 kuna kad se uzmu u obzir svi troškovi, koji čine cijena autoškole (oko 5.700 kuna, ovisno od autoškole do autoškole), cijena ispita iz prve pomoći (600 kuna), cijena polaganja prometnih propisa u HAK-u (840 kuna) te liječničkog pregleda od 450 kuna. To su cijene s PDV-om i biljezima za krajnjeg korisnika, odnosno kandidata za prvo polaganje vozačkog ispita kategorije B koji nema drugu vozačku dozvolu (na primjer kategorije A) i sve položi iz prvog puta.

Dakle, bez ijednog dodatnog sata, samo odvoženih 35 sati, što je, će se mnogi, teško izvedivo. Jednostavno, vožnja na ispitu ima toliko mogućih zamki u kojima je potencijal pada velik pa mnogi polože vožnju tek iz drugog ili iz trećeg puta.

U Sloveniji je ukupna procedura slična, naglasili su za tportal.hr iz Bliska - prometnog centra iz Ljubljane, u čijem sklopu se nalazi i autoškola. Kod njih liječnički stoji 305 kuna, 690 kuna su tečaj prve pomoći i ispit prve pomoći, a cijena tečaja prometnih propisa 460 kuna, ali on se može uzeti u paketu s vožnjom. 

Prije nje treba obaviti teoretski dio ispita, za što su administrativne takse 245 kuna. Paket vožnje od trideset sati iznosi 5.250 kuna, a tu su i takse za polaganje ispita u iznosu od 120 kuna. Dakle, cijena ispita u Sloveniji iznosi oko 6.600 kuna, zbog razlike u preračunavanju tečaja može doći do male razlike.

Generalni sekretar Zajednice auto škola Srbije, dipl. ing. Petar Rašeta za tportal je naveo kako cijena obuke za kategoriju B, ako kandidat nema drugu vozačku, ukupno iznosi 4.715 kunau što su uključeni svi troškovi odnosno prva pomoć, ispiti, takse i 40 sati teorijske te 40 sati praktične nastave - vožnje.

Cijena je još niža u Bosni i Hercegovini gdje za usporedivu uslugu iznosi 4.580 kuna sa svim taksama i obaveznih 35 sati vožnje.

Očekivano, dobivanje vozačke dozvole te polaganje ispita prve pomoći i prolazak liječničkog pregleda u Austriji su skuplji nego u Hrvatskoj, u toj zemlji vozački stoji 12.580 kuna, s time da vozači moraju u roku od dva do četiri mjeseca položiti još i dodatan trening sigurne vožnje na posebno predviđenom poligonu koji stoji 2.100 kuna. Zanimljivo, cijena za vozački uključuje obveznih samo 19 sati, odnosno 18 plus jedan sat noćne vožnje.

CIJENE AUTOŠKOLA U REGIJI:

Hrvatska - oko 7.500 kuna
Slovenija - 6.600 kuna
Srbija - 4.715 kuna
Bosna i Hercegovina - 4.580 kuna
Austrija - 12.580 kuna