PROPISI I KONVENCIJE

Smije li policija proći kroz crveno svjetlo s upaljenim rotirkama

11.01.2017 u 08:21

Bionic
Reading

Upaljena rotacijska svjetla i sirena ne znače da policija i ostale službe koje imaju takve znakove imaju i pravo prolaska kroz crveno, a riječ je o nepisanom pravilu

Često se na prometnicama mogu vidjeti vozači koji nevoljko propuštaju vozila hitnih službi ili policije čak i kad imaju upaljenu rotirku i sirene.

Međutim, potrebno je znati da ih je u prometu obavezno propustiti, bez obzira o kome se radi. Naime, takva su vozila u tim situacijama izuzeta od mnogih prometnih propisa.

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se na vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova i vojne policije, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili pak prelaženja iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.


Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila s prednošću prolaska ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju. Što se tiče crvenog svjetla, situacija je drugačija.

Na raskrižju i na drugom mjestu na kojem se upravlja prometom uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima, semaforima ili drugim uređajima, crveno svjetlo za sve sudionike u prometu znači zabranu prolaska, naglasili su za tportal iz Ureda glavnog ravnatelja policije.

Policajac može izaći iz auta i zaustaviti promet ako je na semaforu crveno jer su njegove instrukcije koje daje rukama 'jače' od semafora, a postoje i vozila posebnih odjela MUP-a i tajnih službi koja prate domaće i strane državnike visokog ranga i koja imaju crvena rotacijska svjetla, a i njih je potrebno propustiti.