VIŠE SIGURNOSTI

Kako koristiti mobitel u vožnji, a da ne platite masnu kaznu

07.01.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Donosimo vam nekoliko savjeta kako svoj mobitel koji koristi mobilne operativne sustave iOS ili Android učiniti sigurnijim za vožnju, ako ga već morate koristiti

Dakle, osim što je ilegalno koristiti mobitel u vožnji, to je i izrazito opasno, stoga se prilikom vožnje ostavite mobitela i primite upravljač objema rukama te se koncentrirajte na vožnju.

Neka istraživanja pokazuju kako je, razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt isti kao da ima 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost od prometne nesreće ako se šalju poruke ili surfa po internetu. Uz to, vidno polje se ograničava za 33 posto, navode iz HAK-a.


Ako već morate koristiti mobitel, evo nekoliko savjeta kako da smanjite distrakcije na najmanju moguću mjeru te izbjegnete kaznu. Prije svega, legalno je koristiti mobitel za pozive s nekom vrstom slušalica. Dakle, one koje ste dobili s mobitelom u pakiranju, ekstra bluetooth slušalice, slušalice nekoga iz obitelji tko ih ne koristi, zakonski je takvo korištenje legalno. Drugo je pitanje koliko je sigurno, naime svi koji su to probali znaju da se i tada usporava vrijeme reakcije jer je vozač i dalje fokusiran na razgovor, a ne na vožnju.

Ne vjerujete? Odradite razgovor tako, prekinite ga, i potom se probajte prisjetiti kako ste odvozili tih nekoliko kilometara, bit će vam jako teško. Jednostavno, naš mozak nije rađen za multitasking, što vožnja sama po sebi jest. Dodate li tome i mobitel, rezultati definitivno nisu sjajni.

Još jedna legalna opcija su tvornički bluetooth sustavi u novijim automobilima koji nakon inicijalnog podešavanja svaki put prilikom ulaska u automobil automatski spajaju mobitel na zvučnike i mikrofon koji su ugrađeni u automobil. Postoje i takvi aftermarket sustavi koje je moguće naknadno ugraditi u bilo koji automobil ako imate novca i volje. No, ponavljamo, ako nije nužno, ne koristite mobitel u vožnji. Savjete za korištenje smartphonea u vožnji s manje distrakcija donosi i Gizmodo. Onima s iOS-om Siri je najbolji prijatelj.

Što koristiti ako imate iPhone?

Uđite u Settings, aktivirajte Siri i opciju 'Hey, Siri', a za sve mobitele prije iPhonea 6S bit će nužno da je iPhone uključen u struju. Siri vam može pročitati poruke, odraditi pozive, napraviti sastanak u kalendaru i tako dalje.


Naravno, sve to na engleskom jeziku, hrvatski nije podržan. Kako biste dodatno povećali sigurnost ubacite svoj iPhone u mod Do Not Disturb u kojem su blokirani svi pozivi i poruke osim od onih kontakata iz imenika koje odaberete. Tu su i aplikacije kao što je Safe Drive koja dodjeljuje bodove za vožnju bez slanja poruka.

A što kod Androida?

Kod Androida sad možete skinuti dodatak Auto za ovaj operativni sustav od verzije 5.0 nadalje te tako dobiti mobitel na kojem su tijekom vožnje povećane ikone te fokus na glasovnu kontrolu telefona. Na žalost, ova opcija zasad nije dostupna u Republici Hrvatskoj, no nadamo se da će skoro stići i na naše tržište, olakšala bi život mnogim vozačima.

Isto tako možete omogućiti opciju OK Google u svakoj aplikaciji te tako glasovnim komandama zvati kontakte ili tražiti odredišta u navigaciji. Tu je i, isto kao i kod iOS-a, Do Not Disturb pa također možete reducirati smetnje Android-uređaja tijekom vožnje, a na raspolaganju su i aplikacije poputDrive Safe, OneTap, te Driving Modea koje svaka na svoj način pridonose sigurnijem korištenju mobitela.

Naravno, podsjećamo da je upotreba mobitela za pozive u vožnji kažnjiva s 500 kuna ako ne koristite handsfree