OTVARA SE GAJEVA

Novost u centru Zagreba: Kako ćete postupiti na ovom križanju?

30.11.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Obnovljenom ulicom u središtu Zagreba odsad će se prometovati drugačije, a iz Sindikata biciklista tvrde i sigurnije

Gajeva ulica u središtu Zagreba dobila je novo ruho te novu prometnu signalizaciju. Uz to što će sad na gornjem dijelu biciklisti moći po kolniku voziti usporedno s automobilima uz ograničenu brzinu od 30 kilometara na sat, uvedeni su i bike boxovi, odnosno Površina za zaustavljanje biciklista, kako je službeno naziva Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi koji je izdalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

U njemu stoji da je 'Površina za zaustavljanje biciklista duga najmanje pet metara i zauzima cijeli prostor ispred trake za motorni promet, osiguravajući time mogućnost lijevog skretanja biciklista iz posebno označenog prostora'. Ukratko, to znači da će automobili morati stajati iza crvenog označenog područja na kolniku.


Marko Stančec iz Sindikata biciklista kaže kako je to dokazano rješenje koje utječe na povećanje sigurnosti u prometu i praksa je u inozemstvu već više od 20 godina. Kaže kako se bike boxovima izbjegavaju situacije u kojima se u koloni automobila čeka ispred semaforiziranog raskrižja, a s desne strane vozila zaobilaze biciklisti.

Uvođenjem zaustavne površine za bicikliste oni ispred prvog automobila u koloni mogu pričekati zeleno svjetlo, krenuti prije vozila te ih ne zaobilaziti s desne strane gdje ih vozači ne očekuju. Stančec je naglasio da je Sindikat zadovoljan te se nada još boljim stvarima za bicikliste u predstojećim mjesecima i godinama.

Inače, prema najavama Gajeva ulica u Zagrebu za promet bi trebala biti otvorena 5. prosinca 2016. godine.