REZULTATI TESTA

HAK zna koje dječje sjedalice nikako ne smijete kupovati

18.11.2016 u 08:15

Bionic
Reading

Na drugom ovogodišnjem testu autosjedalica testirano je 14 modela namijenjenih djeci različite veličine. Izostala je maksimalna ocjena vrlo dobar jer se rezultati kreću u rasponu od neprolaznih do dobrih ocjena

Hrvatski autoklub objavio je rezultate drugog ovogodišnjeg testa četrnaest dječjih autosjedalica koji tradicionalno provodi s partnerima iz europskih autoklubova. Pritom je sedam kandidata zaslužilo dobru ocjenu, dva su bila zadovoljavajuća, dva jedva dovoljna, dok ih je troje palo na testiranju te zaradilo neprolaznu ocjenu uz katastrofalne rezultate i najniži mogući broj bodova. Najgore ocijenjeni proizvodi su Nuna Rebl, Diono Radian 5 i Recaro Optia.


Sve tri imale su očajan rezultat i njihova ocjena je najniža koju je uopće moguće ostvariti na testu. Pritom Nuna i Recaro ostvaruju najgori mogući skor pri frontalnom sudaru uz izuzetno visok rizik od ozljeda, dok kod Diona problem nije toliko u samoj sigurnosti koliko u najnižoj mogućoj ocjeni u pogledu jednostavnosti korištenja i ergonomije, koje su na najnižoj mogućoj razini, pa će Radian 5 biti izuzetno teško postaviti u automobil, a da pritom nešto ne napravite pogrešno. To su samo ključni nedostaci ova tri proizvoda, minusa je još mnogo pa ove tri sjedalice, ako na njih naiđete u trgovinama, pokušajte zaobići u širokom luku.

Od sedam proizvoda s ocjenom dobar najbolji su rezultat ostvarile sjedalice Cybex Aton Q i-Size i Kiddy Phoenixfix 3, kojima su do maksimalne ukupne ocjene nedostajala tek 0,2 boda. Uz takav rezultat, Cibexov i Kiddyjev proizvod mogu se smatrati pobjednicima jesenskog testiranja. Osim dva pobjednika, s ocjenom dobar testiranje su završili i Cybexov identičan proizvod s bazom koji nosi ime Aton Q i-Size + Base Q i-Size, zatim Cybex Sirona M2 i-Size, Recaro Zero.1, Hema Junior i Jane Quartz. U skupini sjedalica sa zadovoljavajućom ocjenom našla su se samo dva proizvoda: Joie i-Anchor Advance i Maxi-Cosi Rubi XP. Riječ je o sjedalicama koje su se rezultatom svrstale u prosjek. Sjedalice Hema Doorgroei i Cosatto Hug Isofix na testiranju su se provukle uz jedva dovoljnu ocjenu. Pritom ne treba zaboraviti da nikad ne vozite dijete bez autosjedalice.

Čak i najlošija sjedalica bolja je od nikakve i njenim korištenjem značajno smanjujete mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nezgode. Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Statistika pokazuje da se najveći broj prometnih nezgoda događa upravo na kratkim relacijama, unutar nekoliko kilometara od kuće. Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer prilikom sudara pri brzini od samo 50 km/h dijete teško pet kilograma postaje teško 20 puta više ili čak 100 kilograma. Prometne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina, a procjenjuje se da bi 70 posto djece preživjelo ili izbjeglo ozbiljnije ozljede da su bila vezana u odgovarajućoj sjedalici, navode iz HAK-a