STIGLA ZIMA

Ovaj prekršaj će vas od danas koštati do 15 tisuća kuna

15.11.2016 u 08:45

Bionic
Reading

Od 15. studenog vrijedi obveza vožnje sa zimskom opremom bez obzira na stanje na cestama

Na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj od danas je obvezna vožnja sa zimskom opremom, bez iznimki. Kazna za vozače koji se ne pridržavaju tih odredbi iznosi 700 kuna ukoliko je riječ o fizičkoj osobi, navodi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. U njemu još stoji da će se ‘novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kazniti pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom’.


Kazne su predviđene i za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne samouprave, i to od 1.500 do 5.000 kuna. Koje su točno zimske dionice cesta, možete pogledati na ovim stranicama Narodnih novina.

Zimska oprema obavezna je do 15. travnja iduće godine, a za automobile i laka gospodarska vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tona podrazumijeva zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra te lance za snijeg koji se moraju montirati na kotače na pogonskoj osovini.

Za sve vas koji živite u gorskim predjelima Hrvatske važno je napomenuti da gume s čavlima u Republici Hrvatskoj nisu legalne. Ako nemate zimsku opremu, a policija vas uoči, osim što ćete platiti kaznu, isključit će vas iz prometa.