JOŠ PROBLEMA

Otkriveni dodatni dokazi da je i Audi varao na emisijama CO2

09.11.2016 u 18:06

Bionic
Reading

Regulatorna agencija za čistoću zraka u Kaliforniji pronašla je još dokaza o namještanju razine ispušnih plinova tijekom eko testova, radi se o softveru za smanjivanje emisije CO2 na testovima

CARB, punim imenom California Air Resources Board, regulatorna agencija za čistoću zraka u Kaliforniji našla je dodatne dokaze da su neki automatski mjenjači Audija u SAD-u imali softver koji je lažno prikazivao emisije ispušnih plinova na testovima, javio je njemački list Bild am Sonntag, a prenio Reuters.

Tiskovina nije citirala nikakve izvore, tako da nije jasno otkud joj podaci o softveru na automatskim mjenjačima. I CARB i Audi odbili su komentirati napise Bild am Sonntaga, piše Reuters. Novine tvrde kako je softver različit od onoga koji je pokrenuo Dieselgate kod Volkswagena te dodaju da je bio ugrađivan i u modele Audija, i benzince i dizelaše, koji su se prodavali na tlu Europe.


Softver je bio tako pisan da je, kad je zabilježio da se upravljač automobila ne miče, a motor radi, programiran da poveže da je riječ o testu te je promijenio ispuh motora tako da on ispušta manje ugljičnog dioksida nego što bi ga emitirao u normalnoj vožnji. Kad bi se upravljač automobila okrenuo za 15 stupnjeva u bilo kojem smjeru, softver bi prestao raditi te bi se kroz auspuh ispuštala normalna količina CO2.

Bild am Sonntag navodi kako je Audi samoinicijativno prestao ugrađivati softver u svoje modele u svibnju ove godine, taman prije nego što su iz CARB-a otkrili manipulaciju.