AUTONOMNA DOSTAVA

Kamion bez vozača prevezao 50.000 limenki piva

26.10.2016 u 19:26

Bionic
Reading

Prvi kamion bez vozača obavio je prvu dostavu od 50.000 limenki piva

Otto, startup u vlasništvu Ubera, koji se bavi razvojem autonomnih sustava za ugradnju u kamione, odradio je svoju prvu dostavu.

Volvo opremljen sustavima Otta dostavio je 50.000 limenki piva Budweiser na ruti od Fort Collinsa do Colorado Springsa, što je udaljenost od 196 kilometara. Vozač je bio u kamionu, no vozio je najmanji, ali najbitniji dio puta, od pivovare do autoceste te od autoceste do logističkog centra u kojem se roba isporučuje.


Dakle po gradu, odnosno tamo gdje je najteže, što zna i Uber te ne planira ostaviti vozače kamiona nezaposlenima, piše Wired. Međutim, planira promijeniti lice industrije te učiniti vozače radnicima koji će biti potrebni samo kako bi manevrirali kamionima tijekom utovara i istovara.

Sustav je potpuno autonoman na autocesti, a s razvojem će postati sposoban voziti i u svim vremenskim uvjetima, no vozač će uvijek biti u kabini. U njoj su dva velika prekidača koja isključuju/uključuju autonomnu vožnju, jedan pored upravljača i jedan straga, gdje je prostor za spavanje.

Ottov sustav koristi se sličnim komponentama kao i oni u Uberovim samovozećim taksijima koji su već u prometu u Pittsburghu, a može ga se naknadno ugraditi u bilo koji kamion s automatskim mjenjačem. Naravno, samo za testiranje jer regulativa još nije spremna za slobodnu prodaju autonomnih sustava vožnje