BRUTALAN RAST

Direktor Ubera otkrio impresivne brojke i najavio ‘robotiziranu’ kompaniju

21.10.2016 u 09:12

Bionic
Reading

Tvrtka je postala jedna od najvećih na svijetu u svom sektoru, bez konkurencije u zapadnom dijelu zemaljske kugle

CEO Ubera Travis Kalanick iznio je impresivne brojke na panelu s urednikom magazina Vanity Fair, Graydonom Carterom, održanim na godišnjem okupljanju Vanity Faira, piše Cnet. Kalanick je na čelu najveće tvrtke koju financira venture kapital, odnosno privatne tvrtke koja nije dioničko društvo. Vrijednost tvrtke je 68 milijardi dolara, a aplikacija koja spaja vozače automobila s putnicima ima 40 milijuna mjesečnih aktivnih putnika te djeluje u više od 450 gradova diljem 70 zemalja svijeta, rekao je Kalanick.

Željeli smo saznati kako konkretno stoji Uber u Hrvatskoj, no kako nam je rekao Matija Mesić iz hrvatskog ureda Ubera, kao privatna kompanija oni s brojkama o poslovanju ne izlaze u javnost. Dodao je kako može otkriti da se na globalnoj razini svakodnevno Uberom kreće više od šest milijuna korisnika te da je on kod nas aktivan u četiri grada. To su Zagreb, Zadar, Dubrovnik i Split, u kojima iz tjedna u tjedan bilježe sve veći rast broja korisnika.

Inače, CEO tvrtke Kalanick je izjavio da Uber konstantno radi na poboljšanju svojih usluga te kako je tvrtka na putu da postane ‘robotska kompanija’. 'U ranoj smo fazi, no to je cilj kojem idemo, a stotine inženjera i znanstvenika rade na svim otvorenim pitanjima koja se vežu uz autonomne automobile', dodao je.

Uber je prije nekoliko godina krenuo razmišljati o autonomnim automobilima, a ta su razmišljanja nedavno dobila prvu konkretizaciju u Pittsburghu, u kojem su na ceste krenuli prvi autonomni taksiji tvrtke. 'Kad softver upravlja automobilom, vi vidite ono što vidi softver', rekao je Kalanick opisujući iskustvo vožnje u autonomnom Uberu. 'Kako idemo sve dalje i dalje, autonomna je vožnja za nas krucijalna stvar, rekao bih egzistencijalna', naglasio je prvi čovjek Ubera.