I DALJE AGILAN

Stiže nam hibridni Mini sa stražnjim pogonom!

17.10.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Plug-in hibrid korištenjem električne energije imati će stražnji pogon, iz tvrtke obećavaju kako nije izgubio na dinamičkim sposobnostima

Mini je potvrdio kako će jedan njegov model, čija je faza testiranja pri samom kraju, uskoro biti dostupan kao plug-in hibrid.

Iako nisu otkrili o kojem se modelu radi, prema dostupnim fotografijama čini nam se kako je riječ o Countrymanu.

Iz tvrtke ističu kako se nisu fokusirali primarno na ekologiju, već na dinamiku u vožnji, jednu od komparativnih prednosti Minija pred ostalim automobilima.

Tako im je stavljanje baterije i elektromotora nisko u stražnjem dijelu automobila omogućilo niže težište, te de facto izradu Minija sa stražnjim pogonom.

Naime, kao i drugi hibridi ovaj je automobil tako konstruiran da se prvo koristi električna energija iz baterije, pa tek onda motor s unutarnjim sagorjevanjem čija se snaga prenosi na prednju osovinu.

To omogućava dodatnu sigurnost jer čim sustav osjeti proklizavanje na bilo kojoj osovini, pali drugi motor i koji šalje snagu na svoj set kotača kako bi automobil ostao stabilan, a sve zajedno kontrolira DSC sustav.


Snaga elektromotora nije ograničena samo na gradsku vožnju, već ga je moguće koristiti do brzina od 125 kilometara na sat.

Ipak, za vožnju pri tim brzinama postoji mogućnost isključivanja električne komponente pogona kako bi se baterija mogla puniti putem generatora. Praktično rješenje, s njim se vraćate u grad pune baterije i možete opet nastaviti voziti na struju.

Mini nije objavio još detalja o automobilu, no vjerojatno je kako će se u prodaji naći negdje na proljeće.