TOČNE BROJKE

Peugeot i Citroen objavljivat će realnu potrošnju svojih vozila

17.10.2016 u 06:48

Bionic
Reading

PSA koncern, vlasnik ove dvije francuske automobilske marke dogovorio je s nekoliko udruga i neovisnih tijela proceduru testiranja potrošnje svojih automobila i lakih komercijalnih vozila

Od 2021. godine potrošnja svih novih automobila koji će se prodavati u Europskoj uniji morati će biti testirana u realnim uvjetima. Ako niste znali, sada se potrošnja i čistoća ispušnih plinova testira tako da se samo motor u laboratoriju podvrgne određenom opterećenju te se na osnovu toga dobiju službeni podaci o potrošnji. Kako bi preduhitrila propise EU i stekla tržišnu prednost nad konkurentima PSA, grupacija koja pod sobom ima Peugeot, Citroen i DS marke automobila usaglasila je proceduru za realno testiranje potrošnje te čistoće ispušnih plinova sa nekoliko organizacija.

Partneri u novom načinu mjerenja PSA-u su Bureau Veritas, Transport & Environment i France Nature Environment. Potonja je krovna francuska federacija zelenih udruga, T&E je jedina organizacija koja se na europskom nivou bavi razvijanjem politika vezanih uz održivi prijevoz, dok je tvrtka Bureau Veritas neovisni globalni lider u testiranju, insepkcijama te certifikacijskim uslugama. Procedura je usuglašena između navedenih tvrtki, a provoditi će se za to posebno predviđenom opremom. Tri su koraka - nasumični odabir jednog automobila, njegova vožnja u realnim uvjetima te procesuiranje rezultata.

Ključno je to što će se mjerenja provesti na automobilu kojeg će po javnim cestama voziti vozač amater uz upaljenu klimu, prosječan dodatni teret koji predstavlja putnike te njihovu prtljagu. Procedura uključuje i laka komercijalna vozila, tako da će se moći saznati i podaci za Peugeot i Citroen kombije, furgone te ostala vozila te vrste. PSA tvrdi kako će do kraja ove godine objaviti realne podatke o potrošnji za čak pedeset svojih modela, kao i to da će na svojoj internetskoj stranici objaviti i simulator koji će potencijalnim kupcima i vlasnicima Peugeota ili Citroena omogućiti da procjene svoju potrošnju ovisno o uvjetima vožnje i ruti kojom se najviše kreću.