VELIKI BRAT

Podaci iz senzora automobila ići će ravno u cloud

27.09.2016 u 16:44

Bionic
Reading

Iako zvuči kao super ideja koja će olakšati život, mnogi se neće složiti s time da u realnom vremenu detalji o njihovom kretanju idu u računalo

Here, open-source platforma za lokacije uskoro će u realnom vremenu procesuirati podatke direktno sa senzora automobila što bi trebalo pomoći vozačima da donose bolje odluke u vožnji na temelju više informacija. Cilj je, kažu, spoznati obrasce vožnje te brže reagirati na gužvu i probleme u prometu. Here će prodavati podatke svim klijentima u i van automobilske industrije od početka 2017. Nije riječ o GPS podacima nego o podacima uzetim izravno iz senzora automobila u realnom vremenu.

Zasad su partneri u projektu Audi, Mercedes i BMW, a Here želi i druge proizvođače vozila. Senzori će stalno bilježiti: brzinu, smjer i lokaciju vozila, oštro kočenje, radove na cesti i nesreće zabilježene prednjim kamerama, prometne znakove i stalna te privremena ograničenja brzine.

Sjajan scenarij, zar ne? Potegnete 20 iznad ograničenja na pustoj šumskoj cesti i za pet dana doma stiže kazna, jer je MUP odlučio da treba pristup svim tim podacima. Niti George Orwell nije mogao zamisliti ovako detaljan način praćenja vozila.

Iako iz Here platforme ističu da niti jedan automobil neće imati nikakve osobne identifikatore po kojima će se moći naći vlasnik, u svom priopćenju također ističu da će podatke rado prodati bilo kojem proizvođaču automobila, tijelima lokalne vlasti i sličnim organizacijama i udrugama.Demonstracija tehnologije biti će dostupna na salonu automobila u Parizu