IDEALNO RJEŠENJE

Smart se potpuno elektrificirao!

23.09.2016 u 18:12

  • +17

Smart Electric Drive

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Smart

Bionic
Reading

Idealan gradski automobil postao je još bolji jer će uskoro sva tri modela biti dostupna i u izvedbi samo na električnu energiju

Smart je jedan od revolucionarnih modela u automobilskoj industriji, za gradski život i prometovanje ne postoji racionalniji automobil. Iako je dosad nudio električnu izvedbu, bila je relativno slaba, velik broj modela nije bio prodan nego je na cestama bio kroz leasing, testne programa ili tvrtke za gradski rent-a-car poput Car2Go usluge. Međutim, na salonu automobila u Parizu Smart će predstaviti potpuno elektični ForTwo, ForFour i ForTwo Cabrio, i to s ‘ozbiljnijim’ baterijama.

Kapaciteta su 17.6 kWh te omogućavaju doseg od 155-160 kilometara, što je idealno, čak i za veće gradove. Maksimalna brzina sva tri modela iznosi 130 kilometara na sat, a  elektromotor na stražnje kotače isporučuje 60 ili 81 konjsku snagu te solidan okretni moment od 160 Njutnmetara. Punjenje je omogućeno na kućnu utičnicu, na koju je za zapadnu EU Smart deklarirao brzinu punjenja od 20-100% kapaciteta baterije od šest sati, što je također solidan rezultat.

Sve se može kontrolirati kroz aplikaciju na računalu ili pametnom telefonu, a postoji i Eco mod rada koji dodatno štedi struju. Od sredine iduće godine dolazi i brzi punjač koji je opcija uz automobil, a u idealnim uvjetima omogućava da se baterija napuni za samo 45 minuta. Kao kuriozitet spomenimo da se ForFour izvedba proizvodi u pogonima Renaulta u Novom Mestu u Sloveniji, što je još jedan plod suradnje između Daimlera i Renault-Nissana.