BRZO I ŠTEDLJIVO

Seksi Alfa Giulia Veloce skriva dva nova aluminijska motora

23.09.2016 u 20:16

Bionic
Reading

Uz Veloce bit će predstavljena izvedba Advanced Efficiency koja troši samo 4,2 litre te na stotinu prijeđenih kilometara ispušta samo 99 grama ugljičnog dioksida

Veloce se može naručiti u prekrasnoj novoj boji Blue Misano, a dolazi s dva nova motora - dvolitrenim turbobenzincem i dizelašem obujma 2,2 litre. Oba dolaze s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa te novom generacijom pogona Q4 na sve kotače.

Benzinac razvija 280 konja, a dizel 210, dok je Q4 konstruiran tako da s obzirom na izvedbu s pogonom na stražnje kotače dodaje samo 60 kilograma mase. U Alfi tvrde kako su ga namjestili tako da većinu vremena maksimum snage ide na stražnje kotače, dok se u kriznim situacijama 40 posto može prenijeti na prednju osovinu.

Oba motora su u potpunosti izrađena od aluminija, s time da je 2.2 dizelaš prvi potpuno dizelski motor u povijesti Alfa Romea konstruiran od tog materijala. Za sve one kojima je na pameti štednja, a ne brzina, tu je izvedba Advanced Efficiency u koju se ugrađuje 2,2-litreni turbodizel snage 180 konja, a koja zbog seta posebnih detalja prosječno troši 4,2 litre, tako tvrde u Alfi.

Osim posebnih guma s niskim otporom kotrljanja, tu je poseban intercooler, koeficijent otpora zraka od samo 0,23 Cx, dodatan sustav hlađenja motor te mjenjač čiji su omjeri prijenosa podešeni za štednju, a ne sport. Ipak, to ne znači da je Giulia Advanced Efficiency spora. Do stotke ubrzava za 7,2 sekunde, a maksimalna brzina joj iznosi 230 kilometara na sat. Obje nove izvedbe Giulije bit će predstavljene na salonu automobila u Parizu.