ISTO, A RAZLIČITO

Novi Peugeot 3008 DKR kreće u obranu naslova na reliju Dakar 2017.

20.09.2016 u 18:17

Bionic
Reading

Legendarni vozači Stephane Peterhansel, Carlos Sainz, Sebastian Loeb i Cyril Despres jurišaju na obranu naslova u Peugeotovom trkaćem SUV-u.

Kao i prošle godine, Peugeot će pobjedu na najtežem reliju na svijetu pokušati ostvariti s automobilom s pogonom na samo jednu osovinu. Prilikom konverzije 3008-ice iz cestovnog u DKR model Peugeot Sport uglavnom je radio na geometriji ovjesa i amortizerima, te sustavu hlađenja za automobil, ali i posadu. Naime, ona će imati prilike uživati u blagodatima klima uređaja. Unatoč ojačanjima, masa automobila ostala je ista.



Posebna pozornost posvećena je i motoru koji je najprije prilagođen kako bi bio u skladu s novom FIA normom prema kojoj na dizelašima s dva pogonska kotača promjer usisnika zraka treba smanjiti s 39 na 38 mm zbog čega se gubi otprilike 20 konjskih snaga.


Inženjeri su pokušali nadoknaditi taj nedostatak koliko god je moguće, a osobito su pokušali omogućiti što jednostavniju vožnju  na niskim okretajima. Također je uložen velik trud kako bi motor bio što pouzdaniji. Inače, Stephane Peterhansel je rekorder po broju pobjeda na Dakru i aktualni branitelj naslova. Na ovoj utrci je pobijedio dvanaest puta, od toga šest puta na motociklu. 

442257,436343,412389,412007