AMBICIOZAN ISKORAK

Ovo je prvi potpuno autonomni Volvo!

14.09.2016 u 17:47

Bionic
Reading

Cilj je da tvrtka dobije povratne informacije od budućih putnika, a ne samo od telemetrije i računala.

Autonomna vožnja kod Šveđana se zove Drive Me, a prvi SUV proizveden kako bi bio potpuno autonoman omogućiti će smanjenje zagađenja te više slobodnog vremena obiteljima tijekom vožnje, ma koliko to čudno zvučalo iz perspektive u kojoj svi još uvijek full-time vozimo svoje automobile.

Volvo u prodaji na automobilima oznake 90 trenutono nudi polu-autonomnu vožnju koju naziva Pilot Assist, a potpuno autonomni XC90 svoje će rute za početak odrađivati po posebnim zonama u i oko Geteborga.

Drive Me je dio projekta u kojem tvrtka želi da od 2020. nadalje nitko ne izgubi život ili bude ozbiljnije ozlijeđen u njenim novim modelima. Umjesto samo na telemetriji i podacima koje će analizirati inženjeri, Volvo će u Drive Me XC90 postaviti ljude kako bi iz prve ruke dobio informacije o tome kako se potencijalni putnici (u pravom smislu te riječi) osjećaju u autonomnim automobilima kako bi mogao do kraja podesiti sustav prije komercijalnog lansiranja u serijskim automobilima 2021. godine. Osim u Geteborgu, Drive Me automobil iduće će godine krenuti i ulicama Londona, a razmatra se i nekoliko gradova u Kini