DOSTAVA SA STILOM

Dron sa Mercedes Vision Vana jednom će i vama dostavljati namirnice na vrata

13.09.2016 u 22:51

Bionic
Reading

Divizija lakih gospodarskih vozila Mercedesa predstavila je studiju koja nije samo kombi, već dio sustava koji cilja potpuno promjeniti način na koji roba dolazi do kupca. Tvrtka će u razvoj uložiti pola milijarde eura.

Mercedes-Benz Vans u sklopu svoje inicijative adVANce predstavila je Vision Van, koncept kombija koji će iz korjena promjeniti dostavu.

Osim što je sexy i potpuno električan (što se podrazumjeva), Vision Van će biti povezan na Internet of Things, u njemu će se paketi skladištiti na potpuno novi način, a osim vozača robu će na odredište dostavljati dronovi.

Kako bi ostvarili sve ovo, u Mercedesu su osnovali novu organizacijsku jedinicu nazvanu Future Transportation Systems u kojoj već radi dvjesto zaposlenih.

Dobavljač sustava

Ona će potrošiti 500 milijuna eura koje tvrtka ulaže u razvoj sustava dostave, jer naglašavaju da žele izmjeniti sve vezano uz kombije danas.

Naprimjer, skladišni prostor kombija će biti potpuno automatiziran kako bi se minimaliziralo preslagivanje robe na terenu te tako ostvarile uštede.

Cilj je da svi, od dobavljača, preko skladišnog centra, pa do Vision Vana i osobe koja prima dostavu, budu povezani u digitalnom lancu.

To bi ‘promaknulo’ Mercedes-Benz iz proizvođača kombija u proizvođača sustava za dostavu, te bi mu omogućilo veću zaradu. Vision Van ima bateriju snage 75 kW te doseg od 80-270 kilometara.