CITYAIRBUS

Upoznajte leteći autobus budućnosti - iz Airbusa

23.08.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Gužve u prometu ne jenjavaju, usprkos brojnim projektima zatvaranja gradskih jezgri i ograničenjima, potrebno je tražiti nova rješenja. Prema INRIX istraživanju, ljudi u prijevozu izgube stotinjak sati na godišnjoj razini. Airbus rješenje vidi u letećim prijevoznim sredstvima, koja uključuju leteće automobile i autobuse

'U svega desetak godina mogli bi na tržištu imati proizvode koji će unijeti pravu revoluciju u svijet prometovanja gradovima za milijune ljudi', navode u Airbusu. 'Većina potrebnih tehnologija poput baterija, motora i avioelektronike su već uglavnom spremni.'

Ono što još uvijek nije potpuno spremno su sustavi koji bi se trebali brinuti za sprječavanje sudara s različitim objektima (i drugim letećim vozilima) u zraku. Upravo ovo je jedan od najvećih izazova koje spominje Airbus, no istovremeno naglašavaju kako rade na više platformi upravo za testiranje.


Koncept 'CityAirbus' služio bi za prijevoz više putnika istovremeno, dok se planira i jednosjed pod kodnim imenom Project Vahana. Prototip barem jednog modela mogao bi imati prvi testni let već koncem sljedeće godine.

U Airbusu su vrlo optimistični. Iako se stvari čine vrlo sporima za razvoj, stručnjaci smatraju kako će dolaskom prvog modela cijelo tržište eksplodirati.