PROFINJENIJE, SKUPLJE

Audi će drugu generaciju modela A1 učiniti istinskom 'premium' minijaturom

22.08.2016 u 16:32

Bionic
Reading

Već sada Audi A1 pripada luksuznijem segmentu supermini kategorije, no za drugu generaciju vozila Nijemci itekako namjeravaju integrirati još više tehnologija i mogućnosti dostupnih iz viših segmenata

Druga generacija modela A1 trebala bi ugledati svjetlo dana 2018. godine, a pored nove vanjštine svakako valja računati s brdom novotarija iznutra. Na ovaj način Audi želi biti u korak s drugim kompanijama koje prodaju veće količine iz kategorije malih gradskih vozila - a posebno se cilja na VW Polo i Ford Fiestu. Ova dva modela će, naime, biti predstavljena prije nego Audi bude potpuno spreman na otkrivanje nove 'jedinice'.

Da konkurencija ne miruje svjedoči i činjenica da će u istom ili sličnom vremenskom periodu na tržište stići i osvježeni MINI Cooper i sljedeća generacija modela DS 3, pravih premium predstavnika kategorije.


A1 će izgledom biti drugačiji ne tek po pitanju 'peglanja bora', već i po pitanju platforme. Novi model koji stiže 2018. zapravo će biti izveden na A0 arhitekturi, koja će za sva vozila iz kategorije donijeti niz pogodnosti. Valja računati s više prostora za putnike iznutra, zahvaljujući ukupno 90 milimetara većem međuosovinskom razmaku.

Što se motorizacije tiče, treba očekivati nove 1,5-litrene turbobenzince, snage između 90KS i 160KS, a postoji mogućnost da će se otkriti i plug-in hibridna varijanta.

Već sada A1 interijerom i kvalitetom izrade se definitivno izdvaja u konkurenciji supermini modela, a stvari će postati samo još bolje. 12,3-inčni Virtual Cockpit bi se trebao naći kao opcija, poznata s 'odraslih' modela iz Audijeve ponude, a tu će biti i integracija s Android Auto i Apple CarPlay platformama.

Cijene bi, zahvaljujući nizu novih mogućnosti opreme trebale skočiti još više, no osnovna cijena poznata iz današnjih modela mogla bi ostati ista. Više detalja bi svakako trebalo biti poznato s vremenom.