NEOBIČNO VOZILO

Je li to Apple dobio patent za - tenk?

15.08.2016 u 07:18

Bionic
Reading

Američki Zavod za patente je jabučarima odobrio niz od 80 patenata. Među njima je i prvi vezan uz vozila. Nije ono što smo očekivali

Zahtjev za patent broj 9.409.599 predan je prošle godine. U patentu je opisan upravljački uređaj za vozilo s prikolicom koje može izvoditi zaokrete pod oštrijim kutom, poput autobusa, šlepera, tramvaja, vlakova, vojnih vozila...

Apple je nositelj patenta za švedsku tvrtku BAE Systems Hägglunds AB designs, koja inače proizvodi i prodaje sustave za vojna vozila, ponajprije borbena vozila za pješaštvo, oklopna vozila za razne vrste terena te sustave za kupole.

Ne znamo što u Cupertinu planiraju s ovom tehnologijom, no jasno je kako je prilično daleko od elegantnih osobnih automobila koje smo od njih očekivali.


U ovom je slučaju patentom opisano vozilo koje se sastoji od dva dijela, prednjeg i stražnjeg, koji su međusobno povezani upravljačkim mehanizmom. Po nacrtima bi se reklo kako je riječ o tenku ili sličnom oklopljenom borbenom bozilu, pa je moguće kako u Appleu razmišljaju o razvoju terenskog vozila. Koje će, naravno, odlično izgledati.

Ili će se okrenuti izradi autobusa i drugih vozila za javni prijevoz, ne bi li pokušali preteći Teslu, u kojoj također kreću u tom smjeru.

Hoćemo li, dakle, dobiti Magic Bus? Najbolje dizajnirani tenk ikad? Nešto posve neočekivano? Ili će patent završiti u ladici? Možemo se samo strpiti i vidjeti.