SPREMITE SE ZA ROBORACE!

Umjetna inteligencija i elektromotori, to je srce ovog bolida

07.08.2016 u 08:45

Bionic
Reading

Otkačena i potencijalno prokleto zabavna ideja utrka robotskih bolida sve je izglednija. Roborace natjecanje usko je vezano uz Forumulu E, a ranije predstavljeni konceptni bolid sad je dorađen za aerodinamiku, performanse i pregled najbitnijih komponenti potrebnih za autonomnu vožnju

Roborace bolidi trebali bi imati masu od kakvih tisuću kilograma, dužinu 4,8 metara te širinu od dva metra. Za pogon će se brinuti, naravno, elektromotori, upareni s umjetnom inteligencijom koja će samostalno donositi odluke za vrijeme utrke.

S tim rečenim, količina tehnologije koju se planira upakirati u svako vozilo je nevjerojatna. Kamere, radari, ultrazvučni senzori i laseri nalaze se sa svih strana vozila, a srce koje upravlja svim sustavima predstavlja NVIDIA Drive PX2. Maksimalna očekivana brzina bolida je tristotinjak km/h, a velika pažnja u razradi koncepta je sad posvećena i aerodinamici.


Novi prikaz bolida stoga pored komponenti prikazuje i određene izmjene krilaca namijenjenih samo jednoj stvari - osiguravanju stabilnosti bolida pri vrtoglavim brzinama. Prema do sada dostupnim informacijama, timovi ne bi imali izravnu kontrolu nad bolidima na stazi, već bi se za svaku stazu morali pripremati programirajući umjetnu inteligenciju za najbolje moguće karakteristike. Hoće li i dalje biti grešaka i uzbudljivih trenutaka na stazi?

Po svoj prilici - da, no za razliku od trka s ljudskim vozačima, ovdje će teško biti stradalih pa će timovi moći igrati krajnje agresivno. Pod uvjetom da imaju dovoljno financija  za 'krpanje' skupocjenih bolida, naravno.