POLAKO ALI SIGURNO

Zaboravite na Jaguarov zvuk, okreću se električnim vodama

27.07.2016 u 08:50

Bionic
Reading

Jaguar svoje resurse preusmjerava na luksuzne električne automobile, navodi AutomobileMag. Kompanija je navodno potpuno odrezala i mogućnost proizvodnog primjerka C-X75 'superautomobila', koji je svoju ulogu našao barem privremeno u najsvježijem filmu o tajnom agentu 007

Umjesto uobičajenih supersportskih Jaguara na koje su navikle elite, ova kompanija će otkriti dva luksuzna električna modela. Jedan će zamijeniti limuzinu XJ, dok će drugi model biti iz SUV kategorije.

Jaguar Land Rover želi konkurirati u segmentu u kojem dominiraju Mercedesova S-klasa i BMW-ova serija 7, a to bi mogli luksuznom limuzinom pod kodnim imenom X590. Ovo vozilo će se poslužiti potpuno novom arhitekturom za elektroniku na kojoj je radila i bivša BMW-ova figura Wolfgang Ziebart. Jasno je i kako će s pogonom na svim kotačima X590 konkurirati i Teslinom Modelu S.


SUV model je pak prvotno bio planiran pod brandom Range Rover, no stvari su se promijenile s potrebom da Jaguar zauzme odgovarajuću poziciju na tržištu. Tako bi se 2019. godine trebao pojaviti i potpuno električni SUV, s opcijom jednog ili dva motora (ovisno o tom žele li kupci stražnji pogon ili pogon na sva četiri kotača) te čak tri paketa baterija. Jedan paket će biti namijenjen maksimalnom dometu, drugi maksimalnim performansama dok će treći biti moguće puniti vrlo brzo.