NEKA, HVALA

Kad bismo ovako izgledali, preživjeli bismo svaku prometnu nesreću

25.07.2016 u 12:30

Bionic
Reading

Uzmemo li u obzir da se ljudsko tijelo razvija puno sporije od automobila koje vozimo, logično je zaključiti kako polako gubimo korak. Ne bi li povećali javnu svijest o nesigurnosti modernih sustava prijevoza, dizajneri i liječnici stvorili su Grahama - jedino ljudsko biće dizajnirano da izbjegne ili preživi sudar automobila

Naravno, Graham nije prava osoba. On je rezultat konceptnog dizajna poduprtog konkretnim saznanjima o potencijalnim opasnostima i ozljedama uzrokovanih prometnim nezgodama. Njegov groteskan oblik i u najmanju ruku uznemirujuća anatomija napravljena je kako bi nas podsjetila da moramo obratiti veliku pažnju na sigurnost u prometu.

Na projektu je radila australska umjetnica Patricia Piccinini u suradnji s doktorom Davidom Loganom, stručnjakom za sigurnost na cestama. Graham je rezultat pažljive analize potencijalnih nedaća u prometu te anatomske znanstvene fantastike kombinirane s profinjenim ukusom za morbidno.

Rezultat je interaktivna skulptura koja promatrača putem interesantne web-izložbe upoznaje s detaljima modificirane ljudske anatomije. Graham je ujedno užasan i fascinantan dokaz toga koliko je ljudsko tijelo zapravo krhko za neke aspekte moderne tehnologije.

'Automobili su evoluirali puno brže od ljudi, a Graham nam pomaže razumjeti i shvatiti zbog čega moramo poboljšati svaki aspekt naših cesta ako se planiramo zaštititi od vlastitih grešaka' zaključio je Joe Calafiore iz odbora za analizu nezgoda tijekom prijevozu u Victoriji.

TAC's interactive sculpture by artist Patricia Piccinini – Meet Graham, TAC 2016