HAK OTKRIVA

Koristiti mobitel u vožnji jednako je kao i 0,8 promila alkohola u krvi

06.07.2016 u 16:09

Bionic
Reading

Većina vozača koristi mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci. Najveći broj vozača prilikom razgovora drži mobitel u ruci dok tek manji broj koristi slušalice

Hrvatski autoklub predstavio je rezultate istraživanja o korištenju mobitela u vožnji Pravilo 7, projektu koji sufinancira Svjetska automobilistička organizacija FIA, a zasniva se na deset zlatnih prometnih pravila. Projekt je usmjeren na osvještavanje opasnosti kod vozača i putnika u vozilu od korištenja mobitela tijekom vožnje.

HAK poziva vozače neka ne koriste mobitele tijekom vožnje jer predstavljaju opasnost za sigurnost u prometu. Većina vozača koristi mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci. Najveći broj vozača prilikom razgovora drži mobitel u ruci dok tek manji broj koristi slušalice (tzv. hands free uređaj).

Krešimir Viduka iz HAK-a, voditelj projekta. rekao je tijekom predstavljanja rezultata istraživanja kako su inozemna istraživanja dokazala kako je, razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt isti kao da imao 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipkamo po mobitelu tijekom vožnje.


Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za četiri puta, istaknuo je, naglasivši da kada razgovaramo preko mobitela, vidno polje nam se ograničava za trećinu.

Tipkanje na mobitel tijekom vožnje velika opasnost, bez obzira je li riječ o SM-ovima ili korištenju društvenih mreža i e-mailova putem tzv. pametnih telefona. Istraživanje je pokazalo kako 10 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje a dva posto tipka na njih

'Oko 93 posto vozača koji su koristili mobitel u vožnji bili su sami u vozilu', rekao je Viduka nazvavši mobilni telefon virtualnim suputnikom. Tu bi pojavu, kaže, trebalo detaljno, znanstveno istražiti.

Međunarodna automobilska organizacija FIA raspisala je u ljeto 2015. godine natječaj za dodjelu novčanih sredstava u području cestovne sigurnosti. U natječaju je sudjelovalo 70 autoklubova iz cijelog svijeta, a HAK je nominirao projekt interaktivne kampanje protiv korištenja mobitela tijekom vožnje pod nazivom Pravilo 7, koje se odnosi na ponašanje vozača u vožnji i korištenje mobitela.

Napravljeno je i istraživanje te je zabilježeno postupanje 11.504 vozača na 45 lokacija, odnosno cesta. Podaci se odnose na 27 gradova i pet izdvojenih cesta.


Na anketno pitanje u internetskoj anketi je li upotreba mobitela u vožnji opasna, gotovo svi su ispitani (96,3 posto) odgovorili pozitivno. Međutim, navode u HAK-u proučavanjem njihova postupanja u prometu uočeno je da svjesno zanemaruju opasnost telefoniranja u vožnji.

Vozači nisu u strahu niti od nezgoda niti od eventualnih kazni. To potvrđuje i podatak prikupljen u anketi. Na pitanje kazne za korištenja mobitela u vožnji ako se drži mobitel u ruci ponuđena su tri odgovora: 300 kuna, 500 kuna i 700 kuna. Točno je odgovorilo 70 posto ispitanika.

Prema podacima MUP-a zabilježeno je skoro 39 tisuća prometnih prekršaja - korištenja mobitela u vožnji.

Više:Pravilo 7