DO STOTKE ZA 3,6 SEKUNDI

Upoznajte Mercedes AMG GT R, zelenu zvijer koja ždere cestu

28.06.2016 u 07:15

  • +17

Iz 'zelenog pakla' izašao je Mercedes-AMG GT R

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mercedes

Bionic
Reading

Vrhunac Mercedes-AMG ponude, model GT više nije na tronu. Njega je prestigao lakši, moćniji i brži AMG GT R, potpuna zvijer krojena na stazama - i namijenjena (uglavnom) suludoj jurnjavi na stazama

4.0-litreni V8 twin-turbo razvija još više snage od 'običnog GT-a' te se zaustavio na 585KS. Narastao je i okretni moment, na ukupnih 700Nm (između 1.900-5.500 okretaja). U bilo kojem smislu, Mercedes-AMG tvrdi kako nikad u neko vozilo nisu upakirali toliko trkaćih tehnologija i gena kao kod potpuno novog modela GT R. Ovo vozilo doslovno puca od snage i 'želje' da osvaja zavoje i pravce na trkaćim stazama. Tu mu je, naime, i dom.

Za AMG GT R tako navode da je nastao u 'zelenom paklu' staze Nurburgring, čemu je posvećena i posebna atraktivna zelena boja vozila. Do 100km/h ovo zeleno čudo ubrzava za svega 3,6 sekundi, a maksimalna brzina je 318km/h. Ovakve performanse su od inženjera tražile mnogo truda za poboljšanje aerodinamike, uz istovremeno smanjivanje mase vozila za 15-tak kilograma.


Stražnji spojler tako stvara 155kg pritiska, koji vozilu osigurava stabilnost pri najvišim brzinama. Tu je još niz drugih aktivnih i pasivnih otvora i dijelova koji služe isključivo povećanju performansi i održavanju kontrole nad vozilom. Dorade na ovjesu ne treba ni spominjati, no jedna stvar se pojavila prvi put u Mercedesovom svijetu - aktivno zakretanje stražnjih kotača do brzine od 100km/h.

Na taj način čudo iz 'zelenog pakla' održava agilnost, posebno u teškim zavojima. Tu je i brdo elektroničkih postavki za različite podloge na stazama i kontrolu proklizavanja (devet razina!) - ma tu je zapravo sve što entuzijasti uopće mogu poželjeti (pa i više od toga): 

Mercedes-AMG GT R ima Porsche 911 GT3 RS u nišanu