ODJECI EKO-SKANDALA

Njemačka pred zabranom prodaje Fiat, Chrysler i Jeep vozila!

26.05.2016 u 08:38

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo prometa već neko vrijeme je u velikom 'lovu' na prozvođače za koje se sumnja da su varali na eko testovima. Opel je nedavno čak i priznao da su varali, ali legalno, no jedna od većih meta definitivno je i FCA (Fiat Chrysler Automobiles). Pale su tu i prijetnje potpune zabrane prodaje vozila u Njemačkoj...

Bild am Sonntag izvještava kako je ministarstvo otkrilo uređaje za varanje na eko-testovima na nizu Fiat modela, koji su nakon 22 minute rada deaktivirale kontrolu ispušnih plinova. Uobičajeni test traje 20 minuta pa je sumnja regulatornih tijela itekako opravdana.

Njemački ministar Alexander Dobrindt je zvao predstavnike FCA grupe na službeno saslušanje, no ovi se nisu pojavili. Kao reakcija na to je pala i prijetnja o potpunoj zabrani prodaje FCA vozila u Njemačkoj.

Fiat Chrysler Automobiles su se pak u priopćenju obratili vrlo kratko:

„Vjerujemo kako sva naša vozila poštuju EU propise o emisijama štetnih plinova i vjerujemo kako su talijanski regulatori dovoljno kompetentni za procjenu stanja“

FCA


AutoWeek prenosi kako ovaj odgovor zapravo cilja na pravila Europske Unije o homologaciji, zahvaljujući kojoj se vozila moraju ovjeriti (eko-testovima) u zemlji podrijetla, odnosno u ovom slučaju - Italiji. Hoće li Njemačka povući i vrlo napet potez blokiranja prodaje tek treba vidjeti. Za sada su FCA prozvali za 'manjak volje za suradnjom', uz raniju navodnu prijetnju.