NISU SAMO BOJE

Ovo su najluđi dodaci za opremu automobila

13.05.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Koliko vozača je u svojim limenih ljubimcima poželjelo napraviti svježi espresso, pogledati vrijeme na ručno izrađenom mehaničkom satu od zlata i dijamanata i pri tom gledati u strop vozila osvijetljen poput zvjezdanog neba. Ne mnogo? Nema veze, proizvođači su mislili i na te korisničke niše, ako je za vjerovati nekim od otkačenih dodataka opremi automobila

Veliki broj kupaca kupi neki gotovi paket opreme, koji uključuje boju vozila, motorizaciju i pokoji jednostavan dodatak za ukrašavanje unutrašnjosti ili dodatnu funkcionalnost. To je i logično, s obzirom da se kupcu želi pružiti kupovina bez posebnog stresa...no, u nekim slučajevima stvari mogu postati prokleto komplicirane. I ne samo to, već neka vozila imaju opcije koje su krajnje otkačene - ako ne i potpuno beskorisne, čak i kada nije posrijedi 'tek luksuz'.

Ljubitelji luksuznih 'terenaca' s Ranger Roverom oznake SV Autobiography došli su na svoje. Pored V8 motora koji razvija gotovo 500KS te ekskluzivnog interijera tu su i...stolice koje se izvlače iz prtljažnika napravljene od Windsor kože (naslovna fotografija). Scenarij je jasan - vozača se zamoli da ih izvuče i servira putnicima kavijar i šampanjac dok oni uživaju u pogledu, jer zašto ne? Dodatak košta sitnih 5.900 britanskih funti odnosno 56 tisuća domaćih krznatih životinjica.


Spomenula se tu i dobra kava u vozilima, s isključenom drive-through opcijom. Ako je tko ljubitelj branda Fiat, Talijani uskaču u pomoć dodatkom za Fiat 500L. Dvije tisuće kuna donosi Lavazza 500 Espresso Machine, koji pak treba 12V utičnicu za rad (i ne radi vafle). Oboje stiže u paketu s drugom opremom za otprilike 3.333 kune, no užitak prolijevanja kave po vozilu, praktičnost, buka i sve ostalo su jednostavno nenadmašni:

Tri tisuće kuna ulaganja u dodatnu opremu za Opel Adam može kupcima donijeti i strop osvijetljen LED-icama. Riječ je zapravo o vrlo neobičnom dodatku u ovoj klasi vozila, jer je do sada takvo što bilo rezervirano za suludo skupe automobile poput Rolls-Royceovog Phantoma.


A što tek reći na dodatak u opremi koji vrijedi više od milijun kuna? Breitlingov sat koji se može integrirati u Bentleyjev model Bentayga vrijedi upravo toliko. Zapravo, za ovaj dodatak se može kupiti gotovo još jedan Bentley. No, što to znači za mehaniku, zlato i dijamante, koji se čak i rotiraju!

Mercedesova vozila iz viših klasa (E i S) su poznata po tome da im cijena osnovnog modela može skočiti i dvostruko uz odgovarajuću opremu. Za svoje luksuzne i tehnološki napredne modele Mercedes tako nudi paket opreme koji uključuje i grijana odmorišta za ruke u sklopu paketa za 'topli komfor'. Ovaj dodatak vrijedi tek nešto preko pet tisuća kuna. Prihvatljivo.

Nissan Leaf, jedan od najprodavanijih (i rijetkih) potpuno električnih automobila ima dodatak za opremu od tri tisuće kuna koji se tek na prvi pogled čini 'zgodnim'. Riječ je, naravno, o spojleru koji u sebi integrira minijaturne solarne panele i koji, pod uvjetom da krov prima dovoljno sunca, mogu produžiti putovanje za kilometar. Možda dva.

Ne, ne, Tesla Motors ne može izbjeći dolazak na listu potpuno ludih (a u ovom slučaju i besmislenih) dodataka. Modeli S i X donose opciju obrane vozila od bioloških oružja, za sitnih 15 tisuća kuna. Divno za ugodnu vožnju Černobilom...jedini je problem punjenje vozila.

Sličan iznos vlasnicima MINI Convertible modela može donijeti i upozorenje za kišu pa tako vlasnik na vrijeme može zatvoriti krov vozila. Možda je lakše pogledati u nebo na kakvoj ruti, ali ok - ovaj dodatak ipak stiže u paketu opreme s XL navigacijskim sustavom.

MINI Convertible je (bio) pravo blago otkačenih dodataka za opremu. U starijim modelima dio opreme je bio i apsolutno besmisleni 'Openometer'. Brojač koji je pokazivao koliko vremena je vlasnik vozila vozio s otvorenim krovom. Možda je bolje bilo staviti mjerač za potrošnju goriva na isto mjesto...

Više neobičnih dodataka moguće je pronaći na stranicama AutoExpressa