OPAKO IZDANJE

Nürburgring ima novog kralja i odaziva se na ime VW Golf GTI Clubsport S

06.05.2016 u 07:12

Bionic
Reading

Volkswagen će ovih dana proslaviti 40 godina Golfa GTI, a tim povodom su vrlo ograničenim modelom Golf GTI Clubsport S oborili novi rekord (za prednji pogon) na čuvenoj stazi Nürburgring. Clubsport S je najsnažniji Golf do sada - od modela GT Performance Pack na ovoj stazi je brži za 37 sekundi

VW je možda (privremeno) otkazao izradu Golfa R400, izgledno najuzbudljiviji svoj model koji je trebao razvijati 395KS - no Clubsport S je sve samo ne šala. Napravljen je na temelju Golfa GTI TCR namijenjenog sportskim natjecanjima, no itekako je riječ o nečem posebnom. 2,0-litreni turbobenzinac 'nabrijan' je na 306KS uz okretni moment od 380Nm. Do stotke stiže za 5,8 sekundi, a ono po čem je ovaj model poseban je i činjenica da nema stražnjih sjedišta.

Clubsport je 'lagan' automobil sam po sebi, no u odnosu na njega Clubsport S je 'smršavio' za još 30 kilograma. Volkswagen je ovaj vrlo ograničeni model inženjerski osmislio i prilagodio upravo za stazu Nürburgring, gdje je s vremenom kruga od 7 minuta i 49 sekundi potučen prethodni rekord Civica Type R za kakvih sekundu i pol.


Proizvest će se tek 400 komada ovog opakog limenog ljubimca, a za sada cijena nije poznata.

Snimku rekorda staze moguće je pogledati u nastavku: