ZA NEZGODE

BMW otkrio prvi pametni sustav za hitne pozive na motociklima

05.05.2016 u 10:03

Bionic
Reading

Brz dolazak na mjesto prometne nesreće je vrlo bitan - posebno za motocikliste. BMW Motorrad je stoga otkrio opcijski Intelligent Emergency Call sustav, koji bi riječima kompanije mogao pomoći spasiti brojne živote

Vozač može napraviti hitni poziv ručno kontrolama na motociklu, no prava stvar se odvija automatikom u slučaju nezgode. Brojni senzori na motociklu mogu otkriti je li riječ o padu i koliko je on bio težak te na temelju toga poslati signal hitnim službama. Blaži pad podrazumijeva da možda hitna pomoć nije potpuno potrebna pa postoji odgoda od kakvih 25 sekundi. Teži pad pak uzrokuje automatsko zvanje hitnih službi uz pružanje lokacije.

Sustav bi se trebao pojaviti na cestama u Njemačkoj u prvom dijelu 2017. godine, nakon čega bi trebao biti dostupan u svim europskim zemljama. eCall sustavi se na BMW vozilima koriste još od 1999. godine, a valja napomenuti da će od 2018. takav sustav biti obavezan na svim novim vozilima.

Europska komisija vjeruje da bi korištenje eCall sustava poput ovoga moglo spasiti do 2.500 života svake godine, uz uštede od 26 milijardi eura.

BMW