DOGOVORILI SE

Njemačka će potrošiti milijarde na poticaje za e-automobile

04.05.2016 u 07:48

Bionic
Reading

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel postigla je sporazum s proizvođačima automobila. Zajednički će potrošiti 1,2 milijarde eura kako bi potakli prodaju električnih automobila

Njemački kupci će dobiti povrat i do četiri tisuće eura kako bi se lakše odlučili na kupovinu skupljih električnih vozila, odnosno do tri tisuće za hibride. Trošak će po pola podijeliti savezne njemačke vlasti i proizvođači automobila. Program bi trebao krenuti tijekom, nakon što dobije odobrenje odbora za proračun njemačkog parlamenta.

Automobilska industrija, najveći proizvodni sektor u Njemačkoj po prihodima, u poticajima vidi mogućnost za preokret na domaćem tržištu vozila, koje pokriva gotovo četvrtinu svih prodanih automobila u Europi.

Angela Merkel u veljači je dala naslutiti kako će biti spremna podržati poticaje kako bi ostvarila cilj od milijun električnih automobila na njemačkim cestama do 2020. godine. Dogovor je postignut prošlog tjedna, nakon višetjedne rasprave oko raspodjele troškova financiranja. Automobilska industrija prvotno je ponudila 25 posto.

U Njemačkoj je prodano tek nešto više od 30 tisuća električnih vozila, što je vrlo mali dio od više od tri milijuna automobila koliko ih biva kupljeno svake godine.

Njemačke vlasti nisu spremne prepustiti jednu od ključnih industrijskih grana potpuno na milost i nemilost globalnoj konkurenciji.


U Francuskoj su još lani počeli nuditi povrat deset tisuća eura vozačima koji starija vozila s pogonom na dizel odluče zamijeniti novima električnima, dok u Norveškoj mogu dobiti porezne olakšice, besplatno punjenje baterija i parking te biti oslobođeni od plaćanja nameta čija je svrha smanjenje prometnih gužvi.

Dogovor također uključuje i 300 milijuna eura državne pomoći razvoju mreže 15 tisuća e-punionica do 2020., kao i dodatnih 100 milijuna eura pomoći vlastima pri kupnji e-vozila.

Više:Bloomberg