ZBOG ZRAČNIH JASTUKA

Fiat Chrysler i Honda povlače automobile s tržišta, u Europi čak 1,2 milijuna vozila

09.02.2016 u 09:41

Bionic
Reading

Zbog mogućih problema s aktiviranjem zračnih jastuka u Hondinim te vozilima Fiat Chrysler Automobilea bit će povučeno gotovo 4,5 milijuna auta diljem svijeta, od čega ih se 1,2 milijun nalazi u Europi. Modeli na koje utječe ovaj opoziv proizvedeni su između 2007. i 2015.

Fiat Chrysler je prošle godine imao više sličnih opoziva, no ovaj noviji za Europu neće utjecati na toliko potrošača, uglavnom vlasnika modela Dodge Journeyja i Chrysler Voyagera. S druge strane, veći dio priče čine Hondini modeli CR-V, proizveden između 2007. i 2011., CR-Z (2011. - 2015.) te popularni Honda Jazz, proizveden između 2009. i 2014. Povučen s tržišta zbog popravka bit će i manje popularan model Honda Insight.

Problem svih spomenutih vozila su minijaturni spremnici s plinovima koji služe za aktiviranje zračnih jastuka na vozačevom mjestu. U nekim slučajevima može doći do agresivnije reakcije smjese plinova te se putnici mogu ozlijediti. Za sada nije prijavljena nijedna nezgoda, no Continental Automotive Systems se odlučio za opoziv.


Opozvana vozila će se detaljno testirati u odgovarajućim servisnim centrima te će se, u slučaju pronalaska greške, instalirati zamjenski sustav za napuhavanje zračnih jastuka.