SPREMAN ZA PROIZVODNJU?

Ovaj neobični automobil ima i jednako neobično gorivo

07.02.2016 u 09:25

Bionic
Reading

Možda je manje poznat proizvođač električnih automobila, no mlada kompanija nanoFlowcell uspješno je dovršila testove prije početka proizvodnje svog inovativnog vozila Quantino. Gotovo finalno izdanje vozila predstavit će se na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi

Zahvaljujući tzv. 'flow-cell' tehnologiji, ovo vozilo bi moglo imati solidne performanse uz opak domet - od čak tisuću kilometara na jednom punjenju. Pogone ga četiri elektromotora (po jedan na svakom kotaču), a kao 'gorivo' koristi elektrolitsku tekućinu smještenu u dva zasebna spremnika (jedan elektrolit je negativnog naboja, drugi pozitivnog).

Još prethodnih godina ova tvrtka iz Lihtenštajna je otkrila konceptna vozila Quant E, Quant F i mali dvosjed Quantino, a čini se da su spremni za (ograničeni) pohod na tržište. Elektrolit koji koriste je opisan kao netoksičan za okoliš, nezapaljiv, a uz to bi izrada stanica za punjenje i pripadajuća infrastruktura bila cjenovno prihvatljiva. I dok se 'protočne baterije' vozila mogu puniti na uobičajeni način (barem za električne automobile), ovdje je glavni cilj korištenje tekućeg elektrolita, koji korištenjem isparava.


Za konceptna vozila su tvrdili da su postigli domet od 621 milje, to jest okruglih tisuću kilometara. To je značajno više od svih dostupnih električnih vozila na tržištu, no na pitanje o tome koliki će domet imati primjerak namijenjen proizvodnji nisu dali jasan odgovor.

Jedan od većih problema u konceptnim radovima je bila količina goriva potrebna za veće udaljenosti. Dvosjed Quantino, koji inače drži rekord po dometu, traži punih 350 litara goriva, što je i dodatnih 350 kilograma mase u vozilu. No, kome to zvuči mnogo, valja spomenuti da veći modeli poput Quant F nose punih 500 litara goriva (po 250 litara za svaki elektrolit).

U drugom dijelu godine, ova mlada kompanija će odraditi i druge testove, vezane uz isplativost proizvodnje pa tada valja očekivati i novosti.