DOKAZALI PODACI

Sustavi za automatsko kočenje itekako povećavaju sigurnost

03.02.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Prema podacima IIHS-a (Insurance Institute for Highway Safety), sustavi za automatsko kočenje dostupni u sve više vozila drastično su smanjili broj sudara. IIHS tvrdi da sva vozila kojim slučajem imaju takve sustave, promet bi imao barem 700 tisuća manje nesreća još u 2013. godini

Istraživanje koje su napravili uzelo je u obzir policijska izvješća iz 22 savezne države u SAD-u u razdoblju između 2010. i 2014. godine, uz nekoliko odabranih proizvođača automobila (Acura, Honda, Mercedes-Benz, Subaru i Volvo).

Usporedili su vozila opremljena aktivnim sustavima za izbjegavanje sudara s istim vozilima bez njih. Naravno, oni opremljeni automatiziranim sustavom su imali za čak 40 posto manje nezgoda, a samo s prednjim sustavom zaštite riječ je i dalje bila o 23 posto manje nesreća.

Dok je izbjegavanje sudara svakako poželjno, na umu treba imati i to kako sustavi ne rade tek s tim za cilj. Osnovni cilj je jednako bitan - smanjiti ozljede u slučaju da do sudara i dođe. Cijelo izvješće je moguće pročitati ovdje.