POGLED U BUDUĆNOST

BMW priprema 'automobil za novu generaciju'

24.11.2015 u 07:27

Bionic
Reading

Ako koga zanima pogled na budućnost najmanjih modela iz BMW-ovih pogona, možda se to krije upravo u novopredstavljenom konceptu u Kini. Bavarci su otkrili Concept Compact Sedan, koji bi mogao poslužiti kao platforma za razvoj novih modela iz Serije 1 i 2...s prednjim pogonom

Već neko vrijeme BMW daje natuknice kako će manji modeli sve više koristiti pogon na prednje kotače. Neki od modela su se već pokazali solidnima na tržištu (Serija 2 Active Tourer i X1), a čini se kako je budućnost brojnih drugih modela iz te kompaktne kategorije zapečaćena.

Novim konceptom, ili bolje rečeno, modelima koji će se pojaviti na tržištu a koriste ga za temelj, BMW želi konkurirati Mercedesovom modelu CLA-Class te limuzinskoj izvedbi Audija A3. Dok koncept izgleda fenomenalno, baš kako se to i očekuje od BMW-a, ovaj put nisu pružili mnogo tehničkih informacija o njemu. Nagađa se kako će se koristiti isti turbobenzinci od 1,5 i dvije litre obujma kao iz Serije 2 Active Tourer, a postoji i mogućnost posebne M verzije. No, to su tek glasine.


Četverovratne Serije 1 i 2 bi mogle posuditi mnogo detalja s modela Concept Compact Sedan, a vjerojatno neće trebati čekati predugo na modele spremne za proizvodnju. BMW je novi koncept predstavio u Kini, nazvavši ga 'Automobilom za novu generaciju'. Upravo u segmentu premium kompaktne klase automobila BMW vidi veliki potencijal u Kini, no novi modeli će se sasvim sigurno pojaviti globalno.