ČAK PRIJE IPHONEA

Jobs je o Appleovu autu sanjao još 2008.

06.11.2015 u 13:48

Bionic
Reading

Dok je iPhone tek kretao u pohod na svijet jabučari su već razmišljali kako napraviti uređaj sa četiri kotača i motorom

Direktor Nesta i dizajner iPoda Tony Fadell otkrio je kako su on i Steve Jobs usputno razgovarali o tome kakav bi auto Apple mogao dizajnirati i proizvoditi.

Ti razgovori nisu urodili plodom na kraju, a pokojni suosnivač Applea se odlučio fokusirati na tek predstavljeni pametni telefon. No, zanimljivi su jer bi mogli naznačiti što u Cupertinu spremaju za budućnost.

Tijekom nekoliko šetnji - što je bio Jobsov omiljeni oblik sastančenja - na temu kako bi izgledao automobil ako bi ga Apple proizvodio. Raspravljali su o upravljačkoj ploči, sjedalima, pogonskom gorivu i drugim pojedinostima.


Jobs je, kaže Fadell, bio vidno zainteresiran za proizvodnju automobila, ali je odlučio kako tada ulazak u tržište automobila ne bi bio dobar potez jer su bili preokupirani drugim projektima. Umjesto toga okrenuo se pametnim telefonima, za koje je smatrao kako će postati 'ogromno tržište s nevjerojatnim dugoročnim utjecajem'.

Prema svjedočenju na sudu Phila Schillera, direktori Applea razgovarali su o automobilskom projektu i prije no što je iPhone predstavljen.

Iako je, kao direktor Nesta, tehnički Googleov zaposlenik, Fadell je ponudio nekoliko uvida u navodne Appleove ambicije vezane uz aute. 'Što je auto? Ima akumulator, računalo, motor i mehaničku strukturu. Pogledate li iPhone, naći ćete te iste stvari, uključujući i motor. Pokušate li ga skalirati, shvatit ćete kako s istim komponentama možete napraviti i auto', rekao je.

Pravi će izazov, prema njegovoj procjeni, biti softver za povezivost koji će omogućiti autonomiju i drugo. Zbog toga vjeruje kako nas dijeli još sedam do deset godina od trenutka kad ćemo drukčije razmišljati o automobilima i koristiti ih.

S obzirom na to da Apple trenutno sjedi na više gotovine od bilo koje tvrtke na svijetu, nije teško zamisliti kako bi se u svijet automobila mogli baciti naglavce. Prije sedam godina, kad su se tek počeli vraćati među najveće zahvaljujući uspjehu iPoda, razumljivo je što su bili oprezni.

Kako bi Appleov auto mogao izgledati? Recimo, kao koncept projekta Titan:

Apple iCar Concept (Project Titan electric car)


Više:Mashable