ACTROS NA TESTU

Ovaj Mercedesov kamion ne treba vozača

06.10.2015 u 08:07

Bionic
Reading

Jedan korak smo bliže samovoznim kamionima na europskim cestama. Njemački proizvođač Daimler krenuo je s prvim testiranjem poluautonomnog sustava Highway Pilot, koristeći kamion iz masovne proizvodnje na javnoj prometnici

Unaprijeđeni Mercedes-Benz Actros testiraju na njemačkoj autocesti 8. U vozilu i dalje sjedi vozač za svaki slučaj, ali ono upravlja samo sobom uz pomoć kombinacije radara, niza stereo kamera i prilagođenih sustava za automatiziranu vožnju.

Prvi rezultati pokazali su kako takav spoj tehnologija može funkcionirati na gotovo bilo kojem vozilu na svijetu, ne samo futurističkim konceptima.

Nećemo u skoroj budućnosti vidjeti flote kamiona upravljanih robotima na cestama. Daimler je morao ishoditi dozvolu za testiranje, a propisi (europski ili drugi) još uvijek se ne mogu nositi s mogućim posljedicama uvođenja autonomnih vozila bilo koje vrste, kamoli velikih i teških teretnjaka.

Ipak, pozitivan rezultat daje nadu kako će bar neki oblici samovoznog prijevoza u dogledno vrijeme dobiti zeleno svjetlo.

Više:Engadget

Mercedes-Benz Actros - Autonomous Truck on Public Roads