VARANJE NA TESTOVIMA

Volkswagenu prijeti kazna čak do 18 milijardi dolara!

21.09.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Njemački Volkswagen (VW) zatražio je od američkih trgovaca da zaustave prodaju nekih njegovih dizel automobila proizvedenih 2015. godine nakon što su regulatori otkrili da softver u tim vozila daje lažne podatke o emisijama štetnih plinova, objavila je ta kompanija, a zbog nepoštivanja pravila prijeti mu kazna do 18 milijardi dolara

'Osobno mi je jako žao što smo iznevjerili povjerenje naših kupaca', kazao je izvršni direktor Martin Winterkorn u priopćenju. 'Volkswagen je zatražio vanjsku istragu o tom pitanju', rekao je.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila je u petak da softver pogrešno mjeri emisije štetnih plinova i da bi Volkswagen mogao dobiti kaznu do 18 milijardi dolara.

Detroit News izvijestio je da trgovci vozilima Volkswagen još imaju u prodaji neka dizel vozila iz 2015. marke Jetta, Passat i Buba. Predstavnik VW-a u nedjelju je potvrdio djelomičnu obustavu prodaje pogođenih vozila, ali nije rekao o kojem je broju riječ.

'Ne toleriramo i nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje internih pravila ili zakona', kazao je Winterkorn, dodavši da kompanija u potpunosti surađuje s relevantnim agencijama.

Volkswagen bi se mogao suočiti s kaznom od 37.500 dolara za svako vozilo koje nije u skladu s američkim saveznim pravilima o čistom zraku. Riječ je o oko 482.000 dizel VW i Audi vozila sa četiri cilindra koja su prodana od 2008.

Ako se nepravilnosti utvrde u svakom od automobila, kazna može dosegnuti 18 milijardi dolara, potvrdio je dužnosnik EPA tijekom telefonske konferencije u petak.

Cijena dionice VW-a jutros na burzi u Frankfurtu potonula 15 posto.